Pierre Valkering

Homoseksuele priester vecht ontslag aan: 'Ik heb mijn leven allang gebeterd'

02 augustus 2019 00:17 Aangepast: 02 augustus 2019 00:39
De Vredeskerk in Amsterdam Beeld © Google Maps

De homoseksuele priester Pierre Valkering vecht zijn ontslag aan. Eerder werd hij ontslagen als pastor van de Vredeskerk in Amsterdam, omdat hij in een boek bekende dat hij homoseksueel is.

De priester gaat nu in hoger beroep tegen zijn ontslag, vertelde hij gisteren in een interview met het AD.

Spraakmakende biografie

De Vredeskerk schorste Valkering in het voorjaar nadat hij zijn biografie 'Ontkleed niet naakt' publiceerde. Vervolgens werd Valkering in juni ontslagen als pastor.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kerk ontslaat Amsterdamse priester Pierre Valkering na coming-out

Volgens de Vredeskerk is de priester 'absoluut niet' ontslagen omdat hij homoseksueel is, maar omdat hij zich niet heeft gehouden aan het celibaat. In zijn boek schreef hij onder meer over zijn wisselende seksuele contacten en pornoverslaging. Hij werd ontslagen als pastoor van de Vredeskerk, maar mocht wel priester blijven.

Schending van celibaat

In het AD zegt Valkering nu 'zijn leven allang gebeterd' te hebben. "Ik word nu louter afgerekend op de schending van celibaat", zegt Valkering. "Het bisdom beweert dat ik ook niet bereid ben daarnaar te leven. Maar ik ben nog nooit zo keurig celibatair geweest als in deze fase van mijn leven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bisschop wil dat Amsterdamse pastoor functie neerlegt na coming-out

Bisschop is 'slager die eigen vlees keurt'

Valkering heeft niet veel vertrouwen in het hogere beroep. "In de kerk is geen scheiding van machten. Alle macht ligt bij de bisschop. Ik wil hem graag zien als een liefdevol mens met de beste bedoelingen, maar het is een slager die zijn eigen vlees keurt. Kerkjuristen hebben vaker gezegd dat dat geen goede zaak is."

Bisschop Punt laat in een reactie weten dat de priester inderdaad in hoger beroep tegen zijn ontslag kan gaan. Maar het stoort de bisschop dat Valkering geen gehoor geeft aan een verzoek om mediastilte. "Een normalisering van zijn situatie is hierdoor nu niet mogelijk. Eerst zal hij aan de gestelde voorwaarden moeten voldoen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Homoseksuele dominee vreest effect manifest: 'Ik geloofde dat ik zo niet mocht leven'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore