Golfslagbad

Gewonden na 'tsunami' in zwembad China: kan dat hier ook gebeuren?

01 augustus 2019 20:15 Aangepast: 01 augustus 2019 20:22
Beeld © Twitter

Heftige beelden uit China: daar ging het een paar dagen geleden goed mis in een golfslagbad. 44 mensen raakten gewond toen onverwachts een gigantische golf kwam opzetten. Wat ging hier mis? En kan dit ook in Nederland gebeuren?

De video van het incident, dat zondag zou hebben plaatsgevonden in het Shuiyun Water Park, circuleert al een paar dagen op sociale media. Te zien is hoe tientallen mensen worden weggeblazen door een soort vloedgolf.

Ogenschijnlijk hadden de badgasten hoogstens wat speelse golven verwacht – maar niet dit. Op het moment dat de zwemmers worden meegenomen door de enorme golf, klinkt gegil:

Tientallen mensen raakten gewond. Sommigen werden uit het zwembad gelanceerd en belandden op de harde stenen.

'Golfmachine defect'

Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Het pretpark laat in een reactie aan persbureau AP weten dat de golfmachine defect was. Het bedrijf ontkent dat de persoon die de machine bediende dronken was, zoals sommige media beweren.

De Nederlander Dick Bastenhof ontwerpt al bijna veertig jaar golfslagbaden voor zwembaden in binnen- en buitenland. Zijn bedrijf Bastenhof Consultancy doet ook zaken met Hollywood. De woeste oceaan die te zien is in de film Life of Pi, bijvoorbeeld, is een Bastenhof-creatie.

Life of Pi

Life of Pi is een 3D-film uit 2012.

Bastenhof heeft de beelden uit China gezien. "Ik heb direct gekeken welke installatie ze hebben", zegt hij. Om er gelijk aan toe te voegen: "Die hebben wij niet in Nederland."

Golven maken kan ook door schotten heen en weer te bewegen. Of door lucht te verplaatsen; dat gebeurt vooral in Nederland. Dan worden de golven, zoals in de baden van Center Parcs en Duinrell, met lucht gegenereerd. 

Sluisdeuren

Het golfslagbad in China heeft een ander systeem. Dit systeem pompt eerst enorme hoeveelheden water op in aparte ruimtes, zogenoemde caissons. Die zitten achter het golfbassin. "Daar zitten een soort sluisdeuren die op een gegeven moment geopend worden zodat het water het bad in stroomt. Het werkt eigenlijk hetzelfde als een toilet dat je doorspoelt."

Je krijgt er prachtige golven mee. Als alles goed gaat tenminste. Wie dat wil ervaren, kan bijvoorbeeld naar Orlando in Florida. Daar staat in het park van Walt Disney World een gelijkwaardige machine. In Nederland hebben we dit soort systemen niet. "Ze zijn er wel met één bezig in Rotterdam", weet Bastenhof. Maar ook dat systeem zal werken met luchtdruk.

Er zijn twee bedrijven die dit soort systemen maken. Bastenhof noemt WhiteWater in het Canadese Vancouver en Murphy's Waves in het Schotse Glasgow. Wat dan wel weer opvallend is: het Chinese waterpark staat niet vermeld bij één van deze twee bedrijven op de referentielijsten. Bastenhof: "Mogelijk dat de Chinezen het hebben gekopieerd."

Verkeerd moment

Maar wat ging er nou mis in China? Bastenhof kan alleen tot deze conclusie komen: "Ik denk dat iemand daar op het verkeerde moment op een verkeerd knopje heeft gedrukt. Of dat de sluisdeuren niet meer dichtgingen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore