Vakantie op terreurplek

Aanslag Tadzjikistan schrikt Jan (23) niet af: 'Is de hemel voor motorrijders'

03 augustus 2019 08:17 Aangepast: 03 augustus 2019 11:12
Jan de Meester op zijn KTM in Tadzjikistan.

Deze week is het een jaar geleden dat er een dodelijke aanslag werd gepleegd op fietstoeristen in Tadzjikistan. Daarbij kwamen vier mensen om het leven, onder wie een Nederlander. Heeft zo'n aanslag een langdurig effect op het toerisme naar het land? En hoe veilig voel je je daar?

Zeven fietstoeristen waren op 30 juli 2018 onderweg over een van de weinige wegen in het Pamir-gebergte in Tadzjikistan, toen er een auto op ze kwam scheuren. De auto reed ze aan en keerde daarna, om opnieuw op de fietsers in te rijden. Daarna sprongen mannen uit de auto. Ze staken met messen in op de slachtoffers.

Vier van de fietsers, twee Amerikanen, een Zwitser en een Nederlander, kwamen bij de aanslag om het leven. De drie andere fietsers raakten gewond. De beelden van de aanslag in het onbekende Tadzjikistan gingen de wereld over. Maar weinigen kunnen het land in één keer aanwijzen op een wereldkaart.

Video: aanval op fietstoeristen Tadzjikistan vastgelegd

Amateurbeelden van de dodelijke aanrijding van de fietsers in Tadzjikistan in de zomer van 2018. Te zien is dat een auto keert als er al mensen op de weg liggen en de auto opzettelijk iemand probeert te raken.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Aanval op fietstoeristen Tadzjikistan was terroristische aanslag

'Ze laten zich niet afschrikken'

Tadzjikistan wordt ook wel het dak van de wereld genoemd, vanwege de hoge bergen. Het land ligt in Centraal-Azië en grenst aan Oezbekistan, Kirgizië, China en Afghanistan. Van de ongeveer 8,8 miljoen inwoners is 90 procent moslim.

Het vooral avontuurlijke toerisme is zich daar langzaam aan het ontwikkelen. Vooral doorgewinterde en bereisde fietsers en motorrijders weten het land te vinden. Dat is maar een kleine groep. En die worden niet afgeschrikt door de aanslag, blijkt uit een rondgang langs het handjevol reisbureaus dat groeps- of individuele reizen aanbiedt.

"Op de dag van de aanslag stonden zelfs een aantal mensen voor wie wij een reis hadden geregeld op het punt van afreizen naar Tadzjikistan. Die zijn gewoon gegaan", vertelt Irene Jong van Blini Reizen. Jaarlijks verzorgen zij voor zo'n 50 Nederlanders een reis naar het land. De aanslag heeft daar niets aan veranderd. "Mensen die bij ons boeken zijn vaak erg bereisd. Die laten zich niet snel afschrikken." Uit de rondgang van RTL Nieuws blijkt dat de vakantieorganisaties jaarlijks voor zo'n 400 Nederlanders een reis regelen naar Tadzjikistan.

Gebukt onder onrust en aanslagen

Het effect van deze aanslag is heel anders dan de gevolgen die Turkije,Tunesië of Egypte voelden, zegt toerisme-expert Stefan Hartman.

"Uit onderzoek is gebleken dat sommige landen enorm gebukt gaan onder onrust of aanslagen. In Turkije zakte recent het toerisme helemaal in na de mislukte couppoging, in Tunesië kwam er bijna geen enkele toerist nadat Britse toeristen op een strand werden doodgeschoten en na de opstand in Egypte zakte het toerisme ook finaal weg", zegt de programmadirecteur aan de NHL Stenden University.

Aanslagen in steden

"Het toerisme in Tunesië krabbelde maar heel langzaam op. Turkije ging wel iets sneller." Volgens Hartman gaat het bij Tadzjikistan om een zogeheten nichemarkt wat betreft toerisme. "Die groep is heel klein en erg goed geïnformeerd. Die laat zich niet zo snel afschrikken."

Ook grote steden waar een aanslag plaatsvond, zoals Parijs, merkten er weinig van. "Het vertrouwen in dat soort bestemmingen is groot. Parijs is dichterbij en bekender bij toeristen wereldwijd. Het vertrouwen dat toeristen hebben in de autoriteiten is bepalend. Dat vertrouwen is bij een stad als Parijs hoog. Frankrijk zette er na die aanslagen ook vol op in om terrorisme aan te pakken en te voorkomen, zoals ook duidelijk werd door uitspraken van de Franse president."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kim Postma overleefde aanslag in Tadzjikistan

Solo door Tadzjikistan

Wie zich ook niet laat afschrikken, is de 23-jarige Jan de Meester uit het Zeeuwse Breskens. Hij reisde kortgeleden enkele weken door Tadzjikistan, als onderdeel van zijn soloreis op zijn motor, een KTM 690 Enduro. Hij begon zijn reis van Zeeland naar Nieuw-Zeeland op 25 april en hoopt over twee maanden op zijn bestemming aan te komen.

De aanslag van vorig jaar hield Jan de Meester niet tegen. Sterker nog: hij heeft een omweg genomen om door het land te reizen.

Welkom voelen

"Natuurlijk zat het wel in mijn hoofd, maar Tadzjikistan is de hemel voor motorrijders. Vanaf het moment dat ik het land binnenreed, was het goed. De mensen zijn heel vriendelijk en gastvrij. Ze doen erg hun best om je welkom te laten voelen. Ik heb me nooit onveilig gevoeld."

De Meester bleef drie weken en reed verschillende routes. "Het is er heel erg mooi. De gebieden onder de 3500 meter zijn heel erg groen, daarboven is het een soort maanlandschap. Het is heel bijzonder." De Meester rijdt nu door naar het Russische Vladivostok en daarna naar Mongolië. In oktober verwacht hij in Nieuw-Zeeland te zijn.

Kim overleefde aanslag Tadzjikistan: 'Ik ben drie keer de dans ontsprongen'

Kim en René waren onderdeel van de groep fietsers die vorig jaar werden aangereden. Kim overleefde de aanval, maar René overleed. De vakantie had hun rustmoment moeten zijn, na tien jaar als pleegouders gezorgd te hebben voor crisiskinderen.
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Hoofdverdachte aanslag op fietsers in Tadzjikistan krijgt levenslang'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore