Ga naar de inhoud
Geen spijt

Terecht ontslag voor docent die leerlingen na aanslag Utrecht in de steek liet

Beeld © ANP

Een leraar van een mbo-school in Utrecht is zijn baan kwijtgeraakt omdat hij zijn leerlingen alleen had achtergelaten direct na de aanslag op een tram in Utrecht. Hij stapte naar de rechter, maar die vindt het ontslag terecht.

Door de aanslag op 18 maart kwamen vier mensen om het leven. Omdat de dader kort na de schietpartij nog vrij rondliep, instrueerde de politie scholen om hun leerlingen binnen te houden. De leraar vond dat onzin, stuurde zijn leerlingen naar de schoolkantine en verliet 'tot hun verbijstering' het schoolgebouw.

In een gesprek met de directie betuigde de man geen spijt over het voorval. Hij werd op staande voet ontslagen op grond van ernstig plichtsverzuim.

'U had beter moeten weten'

"Niet alleen hebt u de studenten door te vertrekken niet de veiligheid geboden die u aan hen had kunnen en moeten bieden, ook hebt u willens en wetens het risico genomen dat de studenten eveneens het schoolgebouw zouden hebben verlaten met alle mogelijke consequenties van dien", schreef de school in de ontslagbrief aan de leraar. "U bent de afgelopen twee jaar al meermaals aangesproken op het niet-opvolgen van instructies. U had beter moeten en kunnen weten."

'Man
Lees ook:
'Man in tram Utrecht gebruikte andere passagier als menselijk schild'

Dat de leraar naar huis was gegaan omdat hij naar eigen zeggen wat moest eten in verband met zijn diabetes, is voor de rechtbank geen legitiem excuus voor het plichtsverzuim.

De leraar had 450.000 euro geëist van de school. Die eis is afgewezen. In plaats daarvan moet hij de proceskosten van 720 euro betalen.

Zoon
Lees ook:
Zoon slachtoffer aanslag Utrecht doet zijn verhaal: 'Waarom juist hij?'