De Brabantse nikabdraagster Oem Imran voelde zich niet meer thuis in Nederland en vertrok daarom naar het in haar ogen veel tolerantere Engeland. "In Nederland kreeg ik geen werk en kon ik niet zijn wie ik wil zijn. In Engeland heb ik een baan en kansen. Er is hier veel meer tolerantie."
De 41-jarige Oem Imran draagt vanaf haar 23ste een nikab. "Het is mijn eigen keuze", benadrukt ze. "Niet die van mijn vader, want die is al twintig jaar geleden overleden. En ook niet de keuze van mijn man. Mijn ex-man, ik ben gescheiden, was er zelfs op tegen dat ik me zo kleedde."
Dichter bij Allah
"Ik doe dit omdat ik dichter bij Allah wil staan. Hoe meer je leeft volgens zijn regels, hoe dichter je bij hem komt."
"Thuis draag ik geen nikab. Vergelijk het als een jas, die doe je binnen ook uit."
Meer tolerantie in Verenigd Koninkrijk
Oem Imran woonde jarenlang in Brabant maar vertrok een paar jaar geleden met haar gezin naar het Verenigd Koninkrijk. Ze vertrok met een reden. "Het leven in Nederland bood me geen kansen waar ik recht op heb om verder te komen in het leven. Ik kon niet zijn wie ik wilde zijn. Ik ervoer veel onderdrukking vanuit de Nederlandse wetgever die je van alles wil opleggen. Er was geen vrijheid voor mij, en ik kreeg te maken met allerlei vooroordelen over mijn geloof. Dat terwijl de islam geen dwang kent."
Als ze op straat liep, kreeg ze soms vervelende opmerkingen, vertelt ze. "Van vrouwen maar ook van mannen. Soms werden mensen ook fysiek."
Maar er gebeuren ook goede dingen, vervolgt ze. "Tijdens een ontbijtje bij de HEMA in Eindhoven kwam een vrouw op me af. Ze werd agressief en wilde mijn nikab aftrekken. Maar het personeel van de HEMA kwam me helpen en de vrouw werd bij mij weggehaald."
Meldingen
Het Meldpunt Islamofobie inventariseert agressie tegen moslims, ook tegen vrouwen in nikab of boerka. "Wij krijgen de laatste tijd allerlei meldingen binnen", zegt Ibtissam Abaâziz, oprichtster van het meldpunt.
"Vrouwen hebben te maken met fysiek geweld, vooral door witte mannen. Maar we horen ook verhalen van vrouwen die niet welkom zijn bij bijvoorbeeld een museum omdat ze gezichtsbedekkende kleding dragen of genegeerd worden bij een bushokje", zegt ze.
Om hoeveel meldingen het gaat, kan Abaâziz niet zeggen. "De meldingen komen niet iedere week binnen. Het wisselt. Als de islam negatief in beeld is, dan hebben vrouwen er meer last van."
Boete houdt Karima niet tegen bij dragen nikab
Bijverschijnsel
Het meldpunt vindt de invoering van het boerkaverbod 'zorgwekkend'. "Ik ben niet zozeer bang dat er veel boetes worden uitgedeeld, maar we zijn wel bang voor de neveneffecten. De agressie tegen vrouwen neemt toe. De wet wordt misbruikt om agressief te worden tegen moslimvrouwen, ook tegen vrouwen die een hoofddoek dragen. We kregen de afgelopen week al meldingen binnen door het hele land van moslima's die hier last van hebben."
Het meldpunt verwacht dat moslima's naar 'tolerantere' landen zoals Engeland vertrekken.
Zoals Oem Imran vier jaar geleden deed. Zij ziet in Engeland veel meer mogelijkheden. "In het Verenigd Koninkrijk accepteren ze wat ik draag. Ik krijg kans om te werken. Zo run ik hier mijn eigen bedrijfje. In Nederland had ik geen mogelijkheden en werd ik niet uitgenodigd voor sollicitatiegesprekken. In Engeland hoeft mijn nikab nooit af."
'Engelsen zijn veel toleranter voor nikabdraagsters'
Correspondent Anne Saenen: "De Britten zijn over het algemeen toleranter richting vrouwen die een boerka of nikab dragen. Toen ik in 2000 in het Verenigd Koninkrijk kwam wonen, viel het me al op dat hier veel meer vrouwen in gezichtsbedekkende kleding lopen. Het hoort veel meer bij het straatbeeld en men kijkt er ook niet van op. Het verschilt natuurlijk een beetje per wijk, maar op veel plekken worden vrouwen niet nagekeken."
"De Engelsen zien het als een vorm van vrijheid en de nikabdraagsters die ik sprak, ervaren dat zelf ook zo. Zij hebben hiervoor gekozen en zij voelen zich hier prettig bij. Ik heb best al veel Nederlandse vrouwen ontmoet die naar Engeland zijn verhuisd omdat ze zich hier vrijer voelen. Er is hier in de politiek ook geen discussie over het dragen van een nikab of boerka. Een verbod zoals dat in Nederland is, zou ondenkbaar zijn."
Wet valt me zwaar tegen
Oem Imran vindt de nieuwe wet die vandaag in ons land is ingegaan teleurstellend. "Vanuit de Nederlandse regering denk je toch dat er een bepaald denkvermogen is, maar politici laten zich leiden door laagopgeleide burgers. Dat die wet er is gekomen, valt me zwaar en vies tegen."
"Je mag in Nederland wel met hoge hakken en transgenderpruik over straat maar een nikab dragen vanwege je identiteit mag niet meer overal. Maar waarom is de een zijn keuze beter dan de andere?"
"Ik lees verhalen over ziekenhuizen en vervoersbedrijven die zeggen geen gehoor te geven aan de nieuwe wet. Mooi om te zien", vindt ze. En fijn." Of ze snapt dat mensen een nikab bedreigend of afstandelijk vinden? “Ik zie het als een gesprek door een telefoon. Dat kun je toch ook prima voeren terwijl je mijn gezicht niet ziet."
Wat ze gaat doen?
Oem Imran gaat binnenkort weer naar Nederland voor familiebezoek en zaken. Of zij haar nikab aanhoudt? "Ik weet dat er vrouwen bang zijn of ze nog wel worden geholpen door een arts. Ik hou mijn nikab zeker aan. Ik heb mijn eigen vervoer, dus ik hoef ook niet met een trein of bus. Een nikab dragen is mijn keuze. En ik laat mij niet tegenhouden door een idiote wet."