Ga naar de inhoud
Veel meer bloedgroepen

Oproep aan Turkse en Marokkaanse Nederlanders: geef bloed

Iemand doneert bloed. Beeld © ANP

​​​​​​​Heb je Turkse, Marokkaanse of Surinaamse wortels, kom dan bloed geven. Die oproep doet bloedbank Sanquin. Want van het cliché dat we allemaal hetzelfde bloed hebben, klopt niets. En daar hebben mensen die regelmatig bloedtransfusies nodig hebben, zoals patiënten met sikkelcelziekte, veel last van. "Soms moet ik dagen wachten totdat er bloed voor mij is."

Wereldwijd zijn er zo'n 350 bloedgroepen, en niet vier zoals vaak wordt gedacht. De belangrijkste bloedgroepen zijn de bekendste: A, B, AB en O.

Maar daarnaast zijn er dus nog vele andere. Als je als patiënt een andere bloedgroep krijgt dan je eigen bloedgroep, kun je daar last van krijgen. Vooral als je vaak bloed nodig hebt. Zoals mensen met de erfelijke bloedziektes sikkelanemie of thalassemie.

AB0 bloedgroepen?

Zo vaak komen ze voor:

  • 0:46 procent
  • A: 42 procent
  • B: 8 procent
  • AB: 3 procent

De AB0 bloedgroepen zijn belangrijk. Dat komt omdat we natuurlijke antistoffen (anti-A en/of anti-B) aanmaken tegen de bloedgroep die op onze rode bloedcellen ontbreekt. Dus een mens met de:

  • bloedgroep A maakt antistoffen tegen bloedgroep B
  • bloedgroep B maakt antistoffen tegen bloedgroep A
  • bloedgroep 0 maakt antistoffen tegen bloedgroep A en B
  • maar: bloedgroep AB maakt geen antistoffen tegen de bloedgroep A of B

Een mens maakt geen antistoffen tegen zijn eigen AB0-bloedgroep aan, die is namelijk lichaamseigen voor het immuunsysteem. Daarbij zijn deze AB0 antistoffen bovendien krachtig en gevaarlijk.

Propjes

Deze ziekte komt vaak voor bij mensen met een donkere huidskleur. Mensen die eraan lijden hebben veel pijn. Hun bloedcellen vormen vaak propjes. Om deze propjes te laten verdwijnen hebben ze een transfusie nodig, dan kunnen ze er weer even tegen totdat een nieuwe pijnaanval zich aandient.

Om deze mensen goed te helpen heeft Sanquin mensen nodig met dezelfde bloedgroep en dat zijn dus mensen met dezelfde etnische achtergrond.

'Dagen wachten' 

Eda Ömür heeft sikkelcelziekte. Zij heeft Turkse roots. Ze is erg blij met de oproep van de bloedbank. Hoe meer mensen van Turkse afkomst zich melden, hoe groter haar kans dat ze steeds passend bloed krijgt. "Soms moet ik dagen wachten in het ziekenhuis totdat er bloed voor mij is. Dat is heel erg moeilijk. Aan de buitenkant zie je niets aan me. Maar van binnen heb ik zo’n pijn."

350 bloedgroepen, hoe dan?

Er zijn nu ongeveer 350 verschillende bloedgroepen (structuren) bekend. Een heleboel van die 350 structuren zijn bij vrijwel iedereen aanwezig. Een deel daarvan is bij vrijwel niemand aanwezig; gemiddeld heeft ieder persoon ongeveer 150 verschillende structuren. Dat er zo veel verschillende bloedgroepen zijn komt omdat er veel verschillende soorten eiwitten en suikers aan de buitenkant van rode bloedcellen zitten. Die bepalen een bloedgroep.

En soms kan een eiwit zelfs meerdere typen bloedgroepen dragen. Die verschillen ontstaan door toevallige veranderingen in de genetische informatie die vastligt in het dna. Deze veranderingen worden vertaald in een andere eiwitstructuur of een ander type versuikering van eiwitten Al die eiwitten vervullen een eigen functie voor de rode bloedcel en dus voor de werking van het lichaam.

Een
Lees ook:
Een halve liter leven: zo werkt een bloeddonatie