Kinderen van oudere ouders hebben soms minder gedragsproblemen, zoals agressie en opstandigheid, dan leeftijdsgenoten van jongere ouders. Dat blijkt uit onderzoek van Nederlandse wetenschappers.
"Ouders die relatief laat kinderen hebben gekregen, hoeven zich dus geen zorgen te maken over negatieve effecten daarvan op hun kind", zegt Mariëlle Zondervan, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht. Ze is één van de wetenschappers die het onderzoek leidden. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Child Development.
Geruststelling
Eigenlijk was de verwachting dat het juist andersom zou zijn. Dat áls er effecten zouden zijn van de leeftijd van de ouders, die ongunstig zouden zijn. "Wat dat betreft kunnen we ouders dus geruststellen", zegt Zondervan.
In het onderzoek werden data gebruikt van 32.893 Nederlandse kinderen uit verschillende grote studies waarin jarenlang gegevens zijn bijgehouden. Alle data zijn ontstaan met hulp van mensen uit de omgeving van het kind: de leerkrachten, de vader, de moeder, en ook de kinderen zelf.

Opleiding en inkomen
De onderzoekers ontdekten dat kinderen rond de 10-12 jaar minder gedragsproblemen hadden, zoals fysieke agressie of het overtreden van regels, als hun ouders ouder waren. Hoe kan dat?
"Voor een deel lijken het opleidingsniveau en het inkomen van de ouders een verklaring", zegt Zondervan. "Ouders die hoger opgeleid zijn en/of een hoger inkomen hebben, zijn vaak ook ouder als ze aan kinderen beginnen, en hun kinderen ervaren vaak ook minder gedragsproblemen."

Meer structuur
Bovendien laat ander onderzoek zien dat oudere ouders mogelijk gevoeliger zijn voor de behoeften van het kind en vaak meer structuur bieden. Wat volgens Zondervan ook zeker een rol kan spelen, is dat juist de ouders die zelf last hebben van gedragsproblemen, vaak impulsiever zijn. Door die impulsiviteit nemen ze eerder kinderen.
"Aan deze kinderen geven ze hun gedragsproblemen dan door. Daardoor kunnen net wat meer gedragsproblemen voorkomen bij jongere ouders."
Maar als het gaat over emotionele gedragsproblemen, zoals depressieve klachten of angsten, was er geen samenhang met de leeftijd van de ouders. "En dat is natuurlijk net zo goed belangrijk", stelt Zondervan.
Autisme
Wat nou de beste leeftijd is om kinderen te krijgen? Daar kan Zondervan niet zomaar een antwoord op geven. "Wij hebben alleen gekeken naar gedragsproblemen en dan zie je dat ouder zijn zeker niet nadelig is. Maar als je denkt aan het risico op een miskraam of de kans op autisme en genetische afwijkingen, dan kan het weer gunstiger zijn om op jongere leeftijd kinderen te krijgen."
