24 graden in Nieuw Beerta

Hittegolf nu echt in heel Nederland voorbij

01 augustus 2019 11:49
Tijdens de warmste dag van de afgelopen hittegolf zaten mensen in Amsterdam met hun voeten in het water. Beeld © ANP

De afgelopen dagen was er nog één plekje in Nederland waar de hittegolf voortduurde: het Groningse Nieuw Beerta. Maar ook daar is hij vandaag voorbij, zegt Buienradar-weerman Maurice Middendorp. Na het weekend komt de temperatuur waarschijnlijk weer boven de 25 graden. Ook in de rest van het land.

Tot en met gisteren was het in Nieuw Beerta tien dagen lang boven de 25 graden, met meerdere dagen temperaturen boven de 30 graden. Vandaag wordt het net iets minder warm, verwacht Middendorp: 24 graden.

Regen- en onweersbuien

"Om de hittegolf voort te laten duren, moet opnieuw minstens de 25 graden worden gehaald. Maar dat gaat vandaag niet lukken. Dat komt omdat er veel buien overtrekken met regen en onweer."

Het is opvallend dat de warmste plek in Nederland de afgelopen weken in Groningen lag, zegt Middendorp. Meestal blijft de warmte het langst hangen in Limburg. "Daar wordt het vandaag ook wel weer 25 graden, maar is het een paar dagen zelfs maar rond de 20 graden geweest."

Warme lucht

Dat Groningen nu de langste hittegolf had, komt omdat het meeprofiteert van de warme lucht die ook boven Scandinavië en de rest van Noord-Europa hing. Landelijk duurde de hittegolf zeven dagen: tot en met zondag.

De komende dagen hebben het midden en noorden van het land te kampen met felle regen- en onweersbuien. In het zuiden blijft het het grootste deel van de tijd droog. Het wordt zo'n 21 graden, iets frisser dan de 23 graden die gemiddeld is voor deze tijd van het jaar.

Droogte nijpend

"Vervelend voor de natuur: ook in Twente en de Achterhoek valt vandaag nauwelijks regen. Terwijl de droogte daar juist nijpend is, het tekort is daar al bijna 300 mm. Morgen hebben ze daar wel wat goede buien, maar die zijn lang niet genoeg om de droogte van de afgelopen tijd te compenseren."

Dit weekend krijgen we de zon weer meer te zien. Dan wordt het zo'n 23 graden. "Maandag wordt landinwaarts met een beetje geluk weer de 25 graden aangetikt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore