Ga naar de inhoud
150 euro boete

Boerkaverbod ingegaan, maar hoe zit het nou? 5 vragen en antwoorden

Beeld © ANP

Zeker veertien jaar lang werd erover gepraat, maar vandaag is het ingegaan: het boerkaverbod. Op sommige plekken mag geen gezichtsbedekkende kleding meer gedragen worden. Maar waar is het nou precies verboden, en wat gebeurt er als je daar toch een boerka draagt? Vijf vragen en antwoorden.

Sinds wanneer wordt over zo'n boerkaverbod gesproken?

In 2006 stelde Rita Verdonk, toenmalig minister van Vreemdelingenbeleid en Integratie, al voor om gezichtsbedekkende kleding te verbieden. Er werd onderzocht of het überhaupt mogelijk was, maar daarop volgde een negatief advies, onder meer vanwege het discriminerende karakter van zo'n soort wet. Na Verdonk volgden meer Kamerleden die een initiatiefwetsvoorstel indienden om de boerka op straat te verbieden – zo ook Geert Wilders. Geen van hen was succesvol.

In 2015 werd opnieuw een poging gedaan om de boerka bij wet te verbieden, maar dan alleen op bepaalde plekken. Een jaar later stemde een meerderheid van de Tweede Kamer daarmee in, daarna volgde in 2018 de Eerste Kamer. Omdat lang moest worden overlegd hoe de wet nou precies moest worden uitgevoerd, gaat hij vandaag pas in.

Waarom is de wet bedacht?

De wet waarmee de Kamer instemde in 2016, werd voorgesteld door toenmalig minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken. In zijn voorstel werd gezegd dat open communicatie tussen burgers belangrijk is op plaatsen waar mensen elkaar tegenkomen en ontmoeten. Het dragen van gezichtsbedekking zou dat bemoeilijken. Bovendien zou het kunnen zorgen voor een gevoel van onveiligheid.

Wat betekent de wet nou precies?

Eigenlijk is het simpel: in het openbaar vervoer, het onderwijs, de zorg en in overheidsgebouwen mag geen kleding gedragen worden die het gezicht bedekt. Het gaat dan bijvoorbeeld om een boerka of nikab, maar ook om een integraalhelm of een bivakmuts. De overheid vindt dat juist op die plekken mensen elkaar echt moeten kunnen aankijken en herkennen. Op andere plekken en op straat mogen ze nog wel gedragen worden, maar de politie kan je vragen de kleding even af of uit te doen als dat nodig is voor identificatie.

Boete
Lees ook
Boete voor overtreden boerkaverbod wordt 150 euro

Wat er gebeurt als je toch gezichtsbedekkende kleding op de plekken draagt waar dat niet mag? Dan word je gevraagd of je de boerka of de nikab af wil doen, of de locatie wil verlaten. Doe je dat niet, dan kan de politie worden ingeschakeld en riskeer je een boete van 150 euro.

Hoeveel mensen dragen een boerka of nikab?

Het is niet bekend hoeveel mensen exact in Nederland een boerka of nikab dragen, maar er zijn wel schattingen. Zo kwam in de discussies van de afgelopen jaren vaak naar voren dat zo'n 150 vrouwen elke dag een boerka of nikab dragen. Nog eens een paar honderd vrouwen zouden dit af en toe doen.

Wat is dat dan eigenlijk, een boerka of nikab?

Een boerka is een kledingstuk dat je hele lichaam bedekt. Ook je ogen zijn bedekt met een soort gaas. Hierdoor kun je als drager van een boerka wel goed kijken, maar kunnen anderen je ogen niet goed zien.

Een nikab lijkt op de boerka, omdat dit kledingstuk ook het hele gezicht bedekt. De nikab bedekt alleen niet het hele lichaam, het is alleen een sluier. Daarnaast is het grote verschil dat bij de nikab je ogen zichtbaar zijn.

Bron: RTL Nieuws