Ga naar de inhoud
Neerslagtekort

Droogte in oosten nu gelijk aan recordjaren 2018 en 1976

Bert Sloetjes, boer in de Achterhoek, toont een door gebrek aan regen klein uitgevallen aardappel. Beeld © ANP

Voor het tweede jaar op rij is het in de regio's van de waterschappen Rijn en IJssel en Vechtstromen net zo droog als in 1976. Dat is landelijk het droogste jaar dat ooit is gemeten.

Het neerslagtekort in de waterschappen in Twente en de Achterhoek bedraagt op dit moment respectievelijk 269 millimeter en 242 millimeter, zegt de Unie van Waterschappen.

Tekort minder dan vorig jaar

Landelijk ligt het neerslagtekort nu op 176 millimeter, meer dan het langjarig gemiddelde van ongeveer 100 millimeter voor eind juli. Toch is het tekort nog aanzienlijk minder dan de ongeveer 250 millimeter van vorig jaar en in 1976.

Boeren
Lees ook:
Boeren bang voor hitte: droogte vorig jaar zorgt nu voor problemen

In het oosten en zuiden is de afgelopen weken minder neerslag gevallen dan in de rest van Nederland, terwijl die gebieden afhankelijk zijn van neerslag voor hun watervoorziening. Er is geen aanvoer vanuit de rivieren en kanalen mogelijk op deze hoge zandgronden.

Beken vallen droog

Het aantal beken dat droogvalt neemt toe, laten de waterschappen weten. "Neerslag is nodig om tot verbetering van de situatie te komen." Ook de grondwaterstanden in het zuiden en oosten, die voor deze tijd van het jaar al zeer laag waren, nemen verder af, mede door de warmte van de afgelopen week.

Het grote en nog steeds toenemende neerslagtekort heeft in de Achterhoek en Twente grote gevolgen voor de landbouw en natuur. Er mag niet meer worden geput uit oppervlaktewater. In de omgeving van kwetsbare natuurgebieden geldt dat ook voor grondwater, om de natuur te beschermen.

Rivierjutter Reinout heeft topjaar door droogte.

01:16
De aanhoudende droogte in grote delen van het land is niet voor iedereen slecht nieuws. De kans dat hij iets waardevols vindt, is voor rivierjutter Reinout nu groter.