'Rekening houden met elkaar'

Rookverbod op treinperrons oogst woede, maar ook begrip

31 juli 2019 16:28 Aangepast: 31 juli 2019 22:21
Een roker op het perron. Beeld © ANP

ProRail wil dat binnen twee jaar niet meer wordt gerookt op treinperrons. De vakbond van conducteurs en machinisten voelt er niets voor. Wij vroegen onze Facebook-gebruikers wat zij van het plan vinden. De reacties liepen verrassend uiteen. Wat opvalt: lezers willen dat mensen een beetje rekening met elkaar houden.

Cindy van den Berg schrijft op onze Facebookpagina dat ze zo'n verbod veel te ver vindt gaan. "Eerst moeten de rokers naar buiten, moeten er speciale rookhoeken komen. En nu is het buiten weer een probleem, mag je niet meer op een terras roken, station wordt verboden, bepaalde straten zijn al verboden. Dit gaat veel en veel te ver. Nog even dan word je opgepakt en in de cel gegooid omdat je een sigaret opsteekt..."

Rekening houden met de wind

Guy Maille is zelf roker. Volgens hem staan rookpalen of rookroosters vaak op de drukste plekken. "Ik zelf kies ervoor om buiten de overkapping aan het einde van het perron te gaan staan zodat de wind het van het perron af voert ( ja, ik houd dus rekening met de windrichting). Het lijkt me dat er daar niemand last van heeft."

Dennis Spang noemt het idee van ProRail belachelijk. "Kijk eens wat je allemaal inademt: rook van bussen, scooters, dieseltreinen, boten, vliegtuigen, fabrieken", schrijft hij. "Daarbuiten vind ik dat als iedereen zich een beetje aan de afspraken houdt en we een beetje rekening met elkaar houden, er helemaal geen regels en wetten hoeven zijn. Dit land wordt zo een heel saai land met al zijn regels en wetjes! Hoezo tolerant?"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

ProRail wil alle stations helemaal rookvrij maken

Niet roken om kinderen

Marc Huydts: "Ik als roker ben van mening dat waar kinderen kunnen zijn, niet gerookt mag worden. Dus ook hier. Maar in een kroeg waar geen kinderen thuishoren, zou wel met goedkeuring van de kastelein gerookt kunnen worden."

Alwin de Kort vindt het rookbeleid een 'complete heksenjacht' worden. Hij vindt dat het onveilige gevoel op stations aangepakt moet worden of dat de treinen op tijd moeten gaan rijden. "Dus wordt er gekozen voor de makkelijke weg en kunnen ze na het verwijderen van roosters en palen zeggen: Kijk, dat hebben we toch maar mooi gedaan, die roker terug de auto in gejaagd."

Cmaine Dijkhuizen: "Mij als roker boeit het eigenlijk niet zo. Het is ook gewoon storend voor mensen met longaandoeningen of kleine kindjes wanneer je op een klein stukje staat met heel veel personen. Ik zelf vind het ook niet erg om gewoon buiten het station te gaan staan."

Perrons groot genoeg

J Jennet Aa noemt het belachelijk. "Stations zijn groot genoeg om een klein stukje aan rokers te geven! Laat ze in hun waarde. Alleen vind ik wel dat de rokers zich ook aan de speciale rokersplaats moeten houden en niet ergens anders gaan staan roken."

Jolanda van Mulken vindt het 'zelf als niet-roker allemaal wel erg ver gaan'. "Tuurlijk zou ik het liefst zien dat iedereen stopt met roken, maar dat is niet realistisch en buiten roken moet dus mogen, mits je je iets gelegen laat liggen aan de mensen om je heen."

Georgetta Lehmann-Wilbrink is uitgesproken over het voorgenomen verbod. "Belachelijk! Rookzones zijn vaak aan het einde van het perron. Niet-rokers kunnen ook weg blijven bij de rookzones. De perrons zijn groot genoeg."

Walmende zuilen

Martin Breugom is zelf een roker. Hij ziet desondanks wel wat in het plan. "Ik vind dit wel een goeie. Heel vaak op het perron staan die zuilen te walmen met halfgedoofde sigaretten en shag." Wat maakt het nu uit of je buiten het station rookt, vraagt hij zich af. "Als je de tijd heb voor een peuk, gaat volgens mij je trein nog niet."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Treinmachinisten en conducteurs willen niets weten van rookverbod op perrons

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore