Ga naar de inhoud
Rondgang RTL Nieuws

Fietsers hebben lak aan appverbod: 'Ik heb mijn gedrag nauwelijks aangepast'

Appen op de fiets, archieffoto Beeld © ANP

Ook al staat er sinds een maand 95 euro boete op, het is maar de vraag of iedereen zich aan het appverbod houdt. De reacties op een oproep van RTL Nieuws schetsen in ieder geval het beeld dat veel Nederlanders nog altijd appen op de fiets. De helft van de bijna 3000 mensen die reageerden, zegt zijn of haar gedrag niet te hebben aangepast.

Op de fiets bellen, appen of navigeren is sinds 1 juli verboden. Wie wordt betrapt met een telefoon of ander mobiel apparaat in de hand, kan 95 euro boete krijgen. Een maand later wil de politie niet zeggen hoeveel boetes er al zijn uitgedeeld, dus vroegen we het aan onze lezers.

Appverbod voor fietsers, maar wat als je stilstaat?

01:40
De verleiding is groot: even een appje sturen of een nieuw nummer opzetten als je aan het fietsen bent. Sinds 1 juli 2019 mag het niet meer.

Van de bijna 3000 mensen die hebben gereageerd op een oproep van RTL Nieuws, zeggen 'slechts' achttien respondenten de afgelopen maand een boete te hebben gehad voor appen op de fiets. Zeven anderen werden staande gehouden, maar kwamen weg met een waarschuwing.

Meerderheid houdt telefoon op zak

De meeste respondenten gebruiken hun telefoon niet op de fiets. 58 procent laat 'm in de broekzak of handtas. De overige 42 procent kan de verleiding blijkbaar niet weerstaan. 

Wel heeft er bij veel mensen een gedragsverandering plaatsgevonden. De helft (50 procent) zegt sinds de inwerkingtreding van het appverbod anders om te gaan met zijn of haar mobiele telefoon op de fiets. De andere helft (50 procent) doet dat niet. Over het algemeen blijkt dat jongeren hun telefoon vaker blijven gebruiken dan ouderen, maar het zijn ook vooral jongeren die hun gedrag hebben aangepast.

Help,
Lees ook:
Help, ik heb een bericht! Appverbod kost ons brein moeite

'Ik heb mijn gedrag nauwelijks aangepast'

Uit de bijna 3000 reacties die we binnenkregen, ontstaat een divers beeld over waarom en hoe onze lezers omgaan met het appverbod. Sommige van hen hebben lak aan de nieuwe regels. Zij hebben hun gedrag niet aangepast. Andere lezers - een veel grotere groep - houden hun telefoon voortaan op zak uit vrees voor een boete of omwille van de verkeersveiligheid. Een derde groep laat zijn of haar telefoongebruik afhangen van de situatie: zij vinden bijvoorbeeld dat ze op overzichtelijke stukken gewoon veilig kunnen appen.

Sommige lezers hebben speciaal voor het appverbod hulpmiddelen in huis gehaald, zoals een telefoonhouder voor op het stuur. Anderen kozen voor een headset, smartwatch of zelfs een ouderwets horloge 'om onderweg te kunnen zien hoe laat het is'.

Verschillende lezers zetten hun telefoon op vliegtuigstand, bewaren hun mobiel onderin de tas, of hebben een app geïnstalleerd die hen eraan herinnert dat ze hun telefoon onderweg niet mogen gebruiken. 

Overigens zijn er ook respondenten die eerst de omgeving goed inspecteren voordat ze alsnog naar hun telefoon grijpen. "Je telefoon gebruiken is zo'n automatisme", zegt een van hen. "Ik heb mijn gedrag niet of nauwelijks aangepast. Toevallig heb ik onlangs voor twee euro een telefoonhouder gekocht, maar ik fiets nog steeds met de telefoon in mijn hand naar het station. Ik kijk vooral goed of ik politie zie."

Appverbod
Lees ook:
Appverbod voor fietsers gaat in: 'Vooral voor jongeren'