Ga naar de inhoud
Taakstraf

Rechter veroordeelt automobilist voor negeren waarschuwingslampje

De rechter in Den Haag heeft vandaag een 38-jarige man uit Moordrecht veroordeeld tot 40 uur taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging. Het Openbaar Ministerie had een taakstraf van 120 uur geëist omdat de man een onverantwoord risico zou hebben genomen door met een brandend waarschuwingslampje 21 kilometer door te rijden.

Zijn auto stopte ermee waardoor een achterligger op hem reed. Die raakte zwaargewond.

Volgens de rechter heeft de verdachte concreet gevaar op de weg veroorzaakt door de melding te negeren en met aanzienlijke snelheid op de linkerbaan te blijven rijden. Dat is geen misdrijf volgens de rechter, maar wel een overtreding.

Lage bandenspanning

Het voorval vond plaats op 26 augustus 2017 op de A20 bij Nieuwerkerk. De 38-jarige man uit Moordrecht was door het lampje al kilometers gewaarschuwd voor een te lage bandenspanning. Toen de man zijn stuur begon te trillen werd hij gedwongen te stoppen. Dat deed hij op de linkerbaan van de snelweg.

Help,
Lees ook:
Help, er brandt een lampje op het dashboard – maar wat betekent het?

Breuken rugwervels 

Een 47-jarige achterligger reed er met zo'n 120 kilometer per uur achterop. Die sloeg enkele malen over de kop en werd uit de auto geslingerd. Hij liep blijvend letsel op, waaronder breuken aan zijn rugwervels.

Het Openbaar Ministerie vond dat de man een enorm risico had genomen door 21 kilometer door te rijden nadat het lampje was begonnen te branden. Het eiste daarom twee weken geleden 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van twee jaar.

Wat
Lees ook:
Wat betekent een rood lampje op je dashboard? BOVAG wil bijles voor automobilisten

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore