Betekenis vaak onbekend

Wat betekent een rood lampje op je dashboard? BOVAG wil bijles voor automobilisten

31 juli 2019 07:51 Aangepast: 31 juli 2019 13:24
Archieffoto. Beeld © ANP

Weet jij wat je moet doen als er een oranje lampje op je dashboard brandt? Of als dat lampje rood wordt? Automobilisten die jaren geleden hun rijbewijs hebben gehaald, moeten hun kennis van verkeersregels en autotechniek bijspijkeren.

Dat zegt de BOVAG vandaag, op de dag dat een 38-jarige man voor de rechter staat voor het negeren van een brandend controlelampje in zijn auto. Volgens het OM zorgde dat voor een ongeluk.

Stilgevallen op A20

De 38-jarige man uit Moordrecht zou in augustus 2017 volgens het Openbaar Ministerie te lang het controlelampje hebben genegeerd dat hem waarschuwde voor een te lage bandenspanning. Zijn auto stopte ermee op de A20 waardoor een 47-jarige achterligger er met volle snelheid achterop reed. Die liep blijvend letsel op, waaronder breuken aan zijn rugwervels.

Het Openbaar Ministerie eist een taakstraf en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid. De rechter veroordeelde hem tot 40 uur taakstraf.

Opfriscursus

BOVAG wil automobilisten een opfriscursus krijgen in het herkennen van waarschuwingslampjes. "De Nederlander overschat zichzelf qua rijkwalieiten en kennis van dit soort zaken. Nu haal je op je 17e je rijbewijs, maar er is niemand die na tientallen jaren nog eens kijkt of je kennis up-to-date is. Nodig bij de rijles ook eens de ouders van een kandidaat uit", zegt Tom Huyskens van BOVAG.

Wie nu examen doet bij het CBR kan op zijn toets vragen verwachten over de waarschuwingslampjes. De betekenis ervan staat ook wel in de instructieboekjes, maar veel automobilisten slaan die er niet op na. "Mensen denken: ik red het nog wel even. Als die auto er niet vanzelf mee ophoudt, dan rijd ik nog een stukje door", ziet Huyskens

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Half miljoen auto's nog op winterbanden, Bovag waarschuwt voor veiligheid

Alle seinen op rood

Bij autogarage Carrec Techno Center ziet monteur Joep Schuurman dagelijks bestuurders die de waarschuwingen aan zich voorbij laten gaan. "Ze horen een bijgeluidje en vragen via de telefoon wanneer ze langs kunnen komen. Ik hoor dan door de telefoon al dat de versnellingsbak uit elkaar gaat spatten."

Op tijd ingrijpen bespaart automobilisten veel kosten, weet Schuurman: "Wij zijn heel vaak bezig om de vervolgschade op te lossen omdat het probleem lang genegeerd is. Een oorspronkelijke reparatie kost dan ineens vijfduizend euro meer vanwege alle extra schade.”

Betekenis van de lampjes

Maar wat betekenen de verschillende kleuren van de waarschuwingslampjes? Volgens de ANWB is er een duidelijke vuistregel: "Een oranje lampje betekent dat je naar de garage moet en bij een rood lampje moet je direct stoppen", zegt woordvoerder Markus van Tol.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore