Terug van reces

Spoeddebat paarden Oostvaardersplassen: wordt er goed voor ze gezorgd?

31 juli 2019 07:35 Aangepast: 31 juli 2019 07:40
Konikpaarden in de Oostvaardersplassen Beeld © ANP

Zorgt Staatsbosbeheer slecht voor de ruim 150 konikpaarden in de Oostvaardersplassen? Die vraag is vandaag onderwerp van een uitzonderlijk spoeddebat in de Provinciale Staten van Flevoland. Statenleden onderbreken er hun zomerreces voor.

Het debat is aangevraagd door de Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie en de PVV.

Naar Wit-Rusland

De drie partijen stellen dat Staatsbosbeheer slecht zorgt voor de paarden en willen dat het provinciebestuur ingrijpt. De konikpaarden staan in een zogeheten vangweide van 55 hectare in afwachting van transport naar een natuurgebied in Wit-Rusland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Konikpaarden Oostvaardersplassen naar Wit-Rusland

Daar hadden ze eigenlijk al naartoe gebracht moeten worden, maar door bureaucratische problemen in hun nieuwe thuisland is het er nog niet van gekomen.

Geen schaduw

Volgens de Partij voor de Dieren stonden de dieren vorige week in de brandende zon zonder beschutting en schaduw. De partij deed daarom aangifte bij de politie tegen Staatsbosbeheer.

De beheerder van het gebied stelt dat de paarden goed bestand zijn tegen de hitte. Een woordvoerder zei eerder dat de paarden vorige zomer wel de mogelijkheid hadden om de schaduw op te zoeken, maar dat helemaal niet deden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore