Ga naar de inhoud
Personeelstekort

Zomerstress bij verpleegkundigen: 'Patiënten wassen zichzelf'

Een verpleegster met een patiënt.

Bijna de helft van de verpleegkundigen en verzorgenden hebben deze zomer nog meer last van werkstress dan vorig jaar het geval was. De stress wordt veroorzaakt door personeelstekort en vakanties, waardoor het vaak nauwelijks lukt om een rooster in te plannen.

Dat blijkt uit een peiling van de beroepsvereniging V&VN, waarvoor bijna duizend zorgmedewerkers werden ondervraagd, meldt het AD. Net als vorig jaar heerst er onder personeel veel discussie over het opnemen van vrije dagen, en in sommige gevallen moeten verpleegkundigen en verzorgenden zelfs eerder terugkomen van vakantie. 

Voor het grootste deel van de ondervraagden is de werkdruk hetzelfde gebleven of toegenomen. Slechts 10 procent zegt dat er sprake is van verbetering.

Verpleegkundigen
Lees ook:
Verpleegkundigen zien 'superverpleegkundige' als degradatie

Dagje zonder steunkousen

De situatie heeft gevolgen voor patiënten, zegt wijkverpleegkundige Coralien Merkens die in De Bilt werkt. "We zoeken naar manieren om onze rondes korter te maken, zodat we één medewerker minder hoeven in te roosteren. Zo vragen we aan cliënten of ze een dagje zonder steunkousen kunnen. Dat scheelt weer tien minuten per cliënt." Ook worden in de zomer douchebeurten geschrapt. "We vragen de patiënt dan om zichzelf te wassen."

Vaak worden uitzendkrachten ingezet om de werkdruk van het vaste personeel te verlichten. "Maar ze kunnen de complexere zorg niet overnemen. Ook komen ze helaas niet altijd opdagen." Uit de peiling blijkt dat één op de zeven zorgmedewerkers tijdens een vakantie zelf voor vervanging moet zorgen. 

Ontroerend:
Lees ook:
Ontroerend: verpleegkundige Cor zingt voor patiënten op de intensive care