Afschaffing beloofd

'Gebruik isoleercel gegroeid bij kwart ggz-instellingen'

31 juli 2019 04:39
Een isoleercel van een ggz-instelling in Eindhoven.

Ondanks een belofte ermee te stoppen, lukt het instellingen voor psychiatrische zorg niet om de isoleercel niet meer te gebruiken. Dat blijkt uit onderzoek van platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer.

Ruim een kwart van het totale aantal ggz-instellingen sloot psychiatrisch patiënten tussen 2014 en 2017 zelfs meer op. Het onderzoeksplatform sprak met bestuurders en psychiaters van meerdere instellingen en analyseerde de meest recente cijfers van het Zorginstituut Nederland. In totaal werden patiënten in 2017 nog ruim 334.000 uur opgesloten. Dat is 9,3 procent minder dan in 2014.

Traumatiserende werking

Een aantal grote ggz-instellingen had in 2016 op eigen initiatief beloofd de zogeheten 'separeercel' af te schaffen omdat die traumatiserend werkt. De deadline stond voor 1 januari 2020, maar die wordt niet gehaald. Dat het lastig is te stoppen met de isoleercel, komt volgens de instellingen onder andere door het personeelstekort. Ook wint bij een aantal instellingen de opvatting terrein dat een separeervrije ggz überhaupt onmogelijk is, schrijft Trouw.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Thijs H. vluchtte twee keer uit een ggz-kliniek: een tijdlijn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore