Ga naar de inhoud
Dorp verslagen

Zoontje verongelukt gezin naar huis: 'We moeten er voor hem zijn'

Het busje van het gezin na het ongeluk Beeld © Hollandse Hoogte

Een 11-jarig jongetje dat in het weekend met zijn gezin betrokken was bij een ernstig ongeluk in Duitsland komt terug naar huis. Zijn moeder en zusje (13) liggen nog in het ziekenhuis. Bij het ongeluk kwamen zijn vader en jongere zusje van 3 jaar om het leven.

"Het is niet te bevatten”, zegt buurman Gert Robbertsen die namens de familie uit Scherpenzeel het woord doet.

Robbertsen heeft net te horen gekregen dat hij zijn buurjongetje vanmiddag moet opvangen als hij terugkomt uit Duitsland. "Tuurlijk doe je dat dan. Zo’n jochie." Hij heeft aangegeven naar huis te willen. De buurman barst in huilen uit. "Sorry, het is allemaal zo onwerkelijk", zegt hij. 'Het jongetje wilde graag bij ons zijn, zo dicht mogelijk bij hun huis."  

Op weg naar Kroatië

De familie uit Scherpenzeel was zaterdagnacht op weg naar hun vaste vakantieadres in Kroatië toen het vreselijk misging op de Duitse snelweg A8 bij München. Hun busje raakte van de weg en reed tegen een boom. Op beelden is te zien dat de klap enorm moet zijn geweest.

Vader Theo (44) en het 3-jarig meisje overleden ter plaatse. Moeder Manon (39) en de twee andere kinderen raakten gewond. De toedracht van het ongeluk is nog onduidelijk, meldt de Duitse politie.

'Het is een grote klap;  

Locoburgemeester Henny van Dijk van Scherpenzeel betuigt haar medeleven. "Scherpenzeel is een klein dorp. Mensen zijn er voor elkaar", zegt ze via haar woordvoerder. "Het is een grote klap. Iedereen kent elkaar." Omdat er nog familieleden in het ziekenhuis liggen, wordt gewacht met het organiseren van eventuele bijeenkomsten.

Robbertsen heeft nauw contact met de familie van het gezin. Met het 11-jarige jongetje uit het gezin gaat het lichamelijk goed. Zijn zusje van 12 is buiten levensgevaar, maar ligt nog wel in het ziekenhuis. De moeder is er slecht aan toe, zegt Robbertsen.

Hij kon wel door de grond zakken toen hij er toevallig achterkwam dat zijn buren en goede vrienden bij het ongeluk betrokken waren. "Ik zag de foto op internet en herkende het busje. Vlak daarna kregen we een bevestiging van de politie."

Leuke, aardige mensen

"Het is afschuwelijk", zegt Robbertsen. "Je leest wel eens van dit soort verhalen, maar dat het dan zo dichtbij gebeurt… dat gun je niemand." In Scherpenzeel gaat het maar over één ding. "Iedereen is er kapot van", zegt Robbertsen. Mensen zoeken steun bij elkaar bij hem in de straat.

Robbertsen herhaalt de woorden die hij al een paar keer heeft gebruikt tegen andere media die contact met hem hadden. "Iedereen kent ze hier. Het zijn hele leuke en aardige mensen. De kinderen zijn lieverds. Mijn vrouw zou naar hen toegaan in Kroatië om samen vakantie te vieren."  

Nu wil de buurman er zijn voor zijn 11-jarige buurjongetje. Wat zeg je tegen een kind dat net zijn vader en zusje is verloren en zijn moeder moet missen, vraagt Robbertsen zich hardop af. "Ik krijg hulp van instanties. We moeten er voor hem zijn."