Ga naar de inhoud
Campylobacter

Ziekmakende darmbacterie gevonden op bijna 90 procent van de veehouderijen

Koeien in een stal (archieffoto). Beeld © iStock

Bij ruim 8 op de 10 veehouderijen (86 procent) zijn runderen besmet met de darmbacterie campylobacter, die bij mensen heftige maag- en darmklachten kan veroorzaken.

Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM en de NVWA bij 196 boerenbedrijven. Jaarlijks leiden infecties met campylobacter tot ruim 100.000 gevallen van darmontsteking en diarree. Ruim 23.000 patiënten bezoeken hiervoor de huisarts. Enkele tientallen overlijden. 

Wat is een campylobacterinfectie?

Als er klachten ontstaan begint dat meestal met onder meer diarree, buikpijn (hevige buikkrampen), moeheid en koorts, gemiddeld 3 dagen na het eten of drinken van besmet voedsel of water. De ernst van de klachten varieert van dunne ontlasting tot hevige waterige of bloederige diarree (tot meer dan tien keer per dag).

De klachten duren meestal 1 tot 7 dagen en gaan vanzelf over, de koorts verdwijnt meestal binnen 72 uur. In zeldzame gevallen kunnen complicaties ontstaan: reactieve arthritis (Syndroom van Reiter) of het Guillain-Barrésyndroom, beide auto-immuunziektes. De meeste ziektegevallen staan op zichzelf; epidemieën zijn zeldzaam.

Bron: RIVM

Er werden bij het onderzoek van de NVWA en het RIVM ook andere bacteriën aangetroffen in de stallen, waaronder:

  • De STEC-bacterie, een variant van de poepbacterie E-coli die een gifstof produceert. Deze bacterie komt bij een kwart van de bedrijven voor.
  • De ESBL-bacterie werd bij 15 procent van de veehouderijen gevonden. ESBL‘s zijn enzymen die veelgebruikte antibiotica zoals penicilline kunnen afbreken.
  • Op 4 procent van de bedrijven kwam de salmonellabacterie voor bij de runderen. Meestal waren dit typen salmonellabacteriën die bij mensen diarree kunnen veroorzaken.
Foto's
Lees ook:
Foto's van inspecteurs: poep op vlees in slachthuizen

Besmet vlees

Het RIVM onderzocht ook 129 veehouders, gezinsleden en medewerkers. Bij 2 procent van hen kwam de bacterie campylobacter voor. Een van de mensen droeg de STEC-bacterie bij zich.

"Bij de onderzochte runderen komt een aantal ziekteverwekkers vaak voor. Ze zitten in de darmen van de dieren en dus ook in de mest. Het vlees kan besmet raken in het slachthuis als er mest op het vlees komt", aldus het RIVM.

Vies
Lees ook:
Vies vlees veroorzaakt elk jaar 150.000 zieken

Mensen kunnen een besmetting voorkomen door alleen rundvlees te eten als het goed gaar is. Ook is het belangrijk te voorkomen dat ander voedsel in contact komt met rauw vlees.

Dit gaat er schuil achter jouw biefstukje

03:09