Handig op vakantie

Help, er brandt een lampje op het dashboard – maar wat betekent het?

31 juli 2019 12:26 Aangepast: 31 juli 2019 19:31
De lampjes branden op het dashboard: wat te doen? Beeld © EPA

Een man die een ongeluk veroorzaakte nadat hij een brandend waarschuwingslampje op zijn dashboard had genegeerd, is vandaag veroordeeld tot 40 uur taakstraf. Hij heeft volgens de rechter gevaar veroorzaakt door de melding te negeren. Weet jij eigenlijk wat de lampjes op je dashboard betekenen en of je ermee mag doorrijden? Dit zijn de belangrijkste op een rij.

De lampjes hieronder zijn op je dashboard de voornaamste. Er zijn er meer: die kun je terugvinden in het instructieboekje van je auto. Maar dit is misschien wel het allerbelangrijkst om te weten: als een lampje oranje oplicht, kun je nog even doorrijden naar een garage. Bij een rood lampje moet je direct je auto langs de kant stilzetten.

Stoppen met rijden

Als de volgende lampjes gaan branden, moet je stoppen met rijden: Remmen, Motor, Koeling, Olie, Banden.

Klein stukje doorrijden mogelijk

Als deze lampjes gaan branden, kun je nog even doorrijden, maar moet je wel hulp zoeken: Airbag, Besturing, Accu, Roetfilter.

Rechtszaak over negeren lampje

De 38-jarige man uit Moordrecht veroorzaakte een ongeluk nadat hij een controlelampje had genegeerd dat hem waarschuwde voor een te lage bandenspanning. Hij reed op 26 augustus 2017 op de A20 bij Nieuwerkerk toen zijn stuur begon te trillen en hij werd gedwongen te stoppen op de linkerbaan. Een 47-jarige achterligger reed er met volle snelheid achterop, sloeg enkele malen over de kop en werd uit de auto geslingerd. Die man liep blijvend letsel op, waaronder breuken aan zijn rugwervels.

Het Openbaar Ministerie vindt dat de man een enorm risico heeft genomen door 21 kilometer door te rijden nadat het lampje was begonnen te branden. Het eiste daarom twee weken geleden 120 uur taakstraf en een voorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van twee jaar. De rechter veroordeelde hem vandaag tot 40 uur taakstraf.

Remmen

Dit lampje kan duiden op te weinig remvloeistof, slijtage aan de remblokken of een probleem met het ABS-systeem. Controleer het niveau van de remvloeistof. Stop de auto. Doorrijden kan gevaarlijk zijn.

Motor

Als dit lampje brandt, is er iets mis met de motor of met de elektronica die de brandstofinspuiting en ontsteking regelt. Als het knippert, is er mogelijk een heel ernstig probleem. Controleer peil van motorolie en koelvloeistof. Knippert het lampje, stop dan direct op een veilige plaats.

Koeling

Er is iets mis met je koelsysteem. Daardoor kan de motor oververhit raken en ernstige schade oplopen. Stop en kijk of er nog voldoende koelvloeistof in het reservoir zit. Vul zo nodig koelvloeistof bij. Wees voorzichtig als de motor oververhit is en schakel professionele hulp in.

Olie

Het oliepeil is te laag. Dit kan ernstige schade aan je motor opleveren, want die olie moet ervoor zorgen dat je motor 'gesmeerd' loopt. Peil je olie en vul het zo nodig bij of tap het af. Blijft het lampje toch (rood) branden, rijd dan niet verder en schakel professionele hulp in.

Banden

Steeds meer auto's hebben een controlesysteem voor de bandenspanning. Vanaf 2014 is dit op nieuwe auto's zelfs verplicht. Als dit lampje brandt, heeft één van de banden te weinig spanning of is er misschien wel een lek. Controleer de banden. Heb je een lekke band, dan moet je het wiel verwisselen.

Airbag

Brandt dit lampje, dan duidt het op een storing in de airbag of gordelspanner. Die doen het dus niet bij een eventuele aanrijding, waardoor de kans op ernstig letsel groot wordt. Ga zo snel mogelijk naar je garage om het airbagsysteem te laten controleren.

Besturing

Als dit lampje op het dashboard brandt, kan er iets mis zijn met de stuurbekrachtiging. Als die uitvalt, zul je voelen dat de besturing veel zwaarder is, vooral bij lage snelheden en parkeren. Ga zo snel mogelijk langs bij je garage om na te laten kijken wat het probleem is.

Accu

Het acculampje brandt altijd even als je de motor start, maar moet daarna vanzelf uitgaan. Als het blijft branden, kan er iets mis zijn met de dynamo, de stroomkabels of een aandrijfsnaar. Stop op een veilige plek en bel de Wegenwacht voor advies. Misschien is het toch mogelijk om nog even door te rijden. In elk geval moet je langs de dealer om de dynamo te laten controleren.

Roetfilter

Dit lampje op het dashboard brandt als er iets is met het roetfilter. De uitlaat van je (diesel)auto is voorzien van een roetfilter. Als dit verstopt of defect raakt, voldoet je auto niet meer aan de milieu-eisen. Bovendien kan de motor of het filter zelf schade oplopen. In alle gevallen: olie peilen. Ga naar je garage om het roetfilter te laten controleren. Is er duidelijk vermogensverlies, rij dan niet verder, maar bel de Wegenwacht.

Bron: ANWB

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van