Ga naar de inhoud
Wetenschappelijk onderzoek

Borstkankergen BRCA2: intensieve controle net zo effectief als borstamputatie

Archieffoto. Beeld © iStock

Vrouwen met een mutatie in het BRCA2-gen hebben een verhoogde kans op borstkanker. Onderzoekers hebben nu uitgezocht wat effectiever is: afwachten tot de kanker er is, of de borsten preventief amputeren. Wat blijkt: de overlevingskans is vrijwel gelijk.

Vrouwen die weten dat ze de mutatie in het gen hebben staan voor een moeilijke keus: de borsten preventief laten verwijderen of wachten tot de kanker er is. Als gekozen wordt voor het laatste, dan is de overlevingskans dus bijna net zo groot. Wel is dan belangrijk dat deze vrouwen zich elk jaar intensief laten controleren in de vorm van MRI-scans en/of mammografieën.

Dit blijkt uit een studie van Annette Heemskerk-Gerritsen van het Erasmus MC. Ze voerde de studie uit in samenwerking met academische centra uit het hele land.

Twee groepen

In het onderzoek werden 1145 BRCA2-mutatiedraagsters geselecteerd en tien jaar gevolgd. In totaal lieten 406 uit voorzorg hun borsten verwijderen. De overige vrouwen kregen intensieve controle.

Bij geen van de BRCA2-mutatiedraagsters die borstamputatie ondergingen, werd borstkanker ontdekt. Onderzoekers hebben het dan ook over een overleveringskans van 100 procent. In de overige groep werden 144 borstkankers gevonden en overleden zeven vrouwen aan de gevolgen van de ziekte. Dit betekent voor de overige groep een overleveringspercentage van 98,2 procent.

Preventief
Lees ook:
Preventief borsten amputeren tegen kanker: 10 vragen

Volgens onderzoekster Annette Heemskerk-Gerritsen kan het voor vrouwen die worstelen met met de keuze tussen intensieve controle en preventieve verwijdering een 'opluchting' zijn dat intensieve controle net zo effectief lijkt te zijn als borstverwijdering.

BRCA1-gen

In het onderzoek werd ook gekeken naar de overlevingskans van vrouwen met een mutatie in het BRCA1-gen. Daar bleek het verschil in overlevingskans tussen de vrouwen die een borstamputatie ondergingen 99,7 procent tegen 93 procent die zich jaarlijks lieten controleren. 

BRCA1-mutatiedraagsters die kiezen voor preventieve verwijdering van de borsten, hebben dus minder kans om te overlijden aan borstkanker dan BRCA1-mutatiedraagsters die onder controle blijven. "Maar", beklemtoont onderzoekster Heemskerk-Gerritsen: "Doordat bij intensieve controle de borstkanker doorgaans in een vroeg stadium wordt ontdekt, is de overlevingskans dankzij die controle ook hoog."

Zowel BRCA1 als BRCA2-mutatie zijn erfelijk