Tropische lucht verdreven

Landelijke hittegolf voorbij, maar zeg dat niet tegen mensen in het noorden

28 juli 2019 16:06 Aangepast: 28 juli 2019 16:10
Beeld © ANP

Na een uitzonderlijk hete week is de landelijke hittegolf voorbij. Maar in het noorden en noord-oosten gaat de hittegolf nog wel even door. "De weersituatie zoals we die nu hebben, is echt heel bizar en uitzonderlijk", zegt meteoroloog Reinier van den Berg van Buienradar.

Na zes uitzonderlijke hete dagen is Nederland vandaag verlost van de hittegolf. "Tenminste, van de landelijke hittegolf", zegt Van den Berg. "In de noordelijke provincies en op de Wadden is er nog wel sprake van een regionale hittegolf."

Uitzonderlijk 

Hoe dat kan? "We meten vanaf het meetstation in De Bilt. Dat station is leidend voor de landelijke gegevens. Omdat daar de temperatuur vandaag onder de 25 graden is gedaald (24,2 graden), is de landelijke hittegolf voorbij."

Van den Berg vervolgt: "Maar zeg dat niet tegen de inwoners van de provincies Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Daar duikt de temperatuur pas dinsdag onder de 25 graden en gaat de hittegolf dus nog even rustig verder." 

Van een landelijke hittegolf is sprake als het vijf dagen op rij minimaal 25 graden is, waarvan er drie boven de 30 graden uitkomen.  

'Bizar'

Dat het noorden nog altijd kampt met een hittegolf is volgens Van den Berg 'heel bizar'. "Normaal is het  in het zuiden warmer, maar nu hebben we te maken met een omgekeerde situatie. Op de Wadden is er nu nog een hittegolf. De situatie zoals we die nu kennen, is nog nooit in de geschiedenis voorgekomen."

Is het niet raar dat het meetstation in De Bilt leidend is voor de landelijke gegevens? Van den Berg geeft toe: "Dat is inderdaad een beetje gek. Je zou misschien beter op basis van vijf of zes meetpunten de landelijke gegevens kunnen baseren. Maar vandaag halen veel meetstations de 25 graden niet meer. Het grote deel van het land is verlost van de extreme hitte." 

Tropische lucht verdreven

Er wordt voorlopig geen nieuwe hittegolf meer verwacht, maar het blijft nog wel zomers warm. De overgang van extreem heet naar minder warm weer voltrekt zich stapsgewijs. Grijs en koel weer trekt vanuit Zuid-Nederland langzaam naar het noorden en verdrijft in de loop van de komende nacht overal de tropische lucht. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Onze huizen veranderen in sauna's: 'Mijn slaapkamer is 42 graden'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore