Onder de 25 graden

De ramen kunnen weer open: hittegolf eindigt waarschijnlijk vandaag al

28 juli 2019 08:58 Aangepast: 28 juli 2019 09:22
In Zuidoost-Brabant startte de dag grijs en nat Beeld © Ben Saanen

De lakens kunnen voor de ramen weg en gordijnen en ramen kunnen weer open. De hitte wordt vandaag uit de huizen verdreven. Nederland haalt opgelucht adem nu op de meeste plekken de temperatuur weer normale waarden aanneemt.

Gisteren trok het KNMI al de code oranje in. En vandaag kan zomaar zelfs de hittegolf ten einde komen, verwacht meteoroloog Ed Aldus: "Het zal erom spannen." Als het in De Bilt vandaag geen 25 graden wordt, is de landelijke hittegolf ook officieel voorbij.

Wie in zijn slaap- of woonkamer gisteravond nog moest overleven met temperaturen van 30 graden of meer, zal daar vandaag snel verandering in zien komen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreme hitte voorbij: KNMI beëindigt code oranje

Verademing

Nog steeds geldt dat niet helemaal voor het noorden en oosten van het land, waar ook vandaag nog temperaturen van boven de 30 graden worden verwacht. Maar ook daar voelde afgelopen nacht waarschijnlijk voor velen als een verademing. 

Het koelde daar vannacht af tot rond de 20 graden. Nog steeds erg warm, maar fris genoeg om de loeihete slaapkamers wat te laten afkoelen.

Typisch Nederlands zomerweer

Wat rest is voor vandaag is gewoon weer ouderwets typisch Nederlands zomerweer. Aangename temperaturen tot zo'n 24 graden in het grootste deel van het land, in het zuiden bewolking en af en toe een bui. Het klagen over die Hollandse snertzomer kan beginnen... 

Vanavond nemen de buien af, komen er opklaringen en is het prima tuinweer. Vannacht koelt het in het zuiden flink af tot wel 13 graden, waarmee ook de laatste restjes hitte uit de huizen kunnen worden verdreven. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore