Na vijf dagen

Extreme hitte voorbij: KNMI beëindigt code oranje

27 juli 2019 23:17 Aangepast: 28 juli 2019 07:51
Kinderen zoeken verkoeling in een fontein in Amsterdam. Beeld © ANP

Het KNMI heeft gisteravond iets na 22.30 uur code oranje opgeheven. Die was sinds dinsdag van kracht wegens de extreme hitte. In drie provincies geldt nog wel code geel.

In het zuiden werd eerder op de dag al afgeschaald naar code geel, omdat het daar na stevige regenbuien een stuk koeler werd. Nu is de weerswaarschuwing in zijn geheel opgeheven voor de provincies Noord-Holland, Utrecht, Flevoland, Friesland en Groningen. In Drenthe, Overijssel en Gelderland is het nog code geel, omdat de temperaturen daar zondag nog kunnen oplopen tot 30 graden.

Waddengebied

Het Waddengebied was de enige regio waarvoor geen weerswaarschuwing was afgegeven. Wel was ook daar sprake van een hittegolf, voor het eerst sinds de metingen op Vlieland en Terschelling in 1996 begonnen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Geen 40 graden meer, maar hittegolf is voorlopig nog niet voorbij

Nauwelijks zon

Vandaag wordt in het zuiden veel bewolking, nauwelijks zon en af en toe een spat regen verwacht, bij temperaturen tussen de 22 en 25 graden. In het noorden schijnt de zon wel volop. Later in de middag kunnen er opnieuw wat onweersbuien ontstaan, dan vooral in het oosten. De kans op wateroverlast en hagel is dan een stuk kleiner. 

Maandag en dinsdag is het weer droog met afwisselend zon en wolken. De temperatuur ligt dan tussen de 23 en 29 graden. Vanaf woensdag worden weer normale temperaturen voor deze tijd van het jaar verwacht: zo'n 20 tot 25 graden.

Zo warm is het nu in Nederland:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore