Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Psychische schade

Paniekaanvallen en flauwvallen: echtpaar stelt NAM aansprakelijk voor trauma

27 juli 2019 07:42 Aangepast: 27 juli 2019 07:44
Aardbevingsschade in Groningen (archieffoto) Beeld © ANP

Voor het eerst stellen inwoners van Groningen de staat en gaswinningsbedrijf NAM aansprakelijk voor psychische schade door de gaswinning. Het gaat om een echtpaar waarvan de vrouw een mislukte zelfmoordpoging heeft gedaan.

Dat schrijft Trouw. Volgens de krant is de maat vol voor het echtpaar uit Losdorp. Ze stellen de Nederlandse staat, de NAM en het bedrijf EBN aansprakelijk. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ruim 320 schademeldingen na aardbeving Garrelsweer

De vrouw zou last hebben van paniekaanvallen en veelvuldig flauwvallen. Ze zou ook hebben geprobeerd om zelfmoord te plegen. Het huis van het echtpaar is door de schade onbewoonbaar en ze zitten daarom in een noodwoning.

'Ernstig psychisch letsel'

Het komt wel vaker voor dat Groningers de NAM en EBN aansprakelijk stellen voor immateriële schade, zoals gevoelens van boosheid. Maar deze zaak gaat verder, zegt letselschade-expert Yme Drost. Hij staat het echtpaar bij in deze zaak.

"Dit gaat niet over wat gespannenheid, maar over ernstig psychisch letsel. Mevrouw is gediagnosticeerd met de posttraumatische stressstoornis (PTSS) door de gaswinning", zegt Drost in Trouw. Als de Staat en de NAM geen aansprakelijkheid erkennen, stapt het echtpaar naar de rechter.

Zo ontstaan aardbevingen door gaswinning

De bevingen in Groningen zijn het gevolg van de jarenlange gaswinning in het gebied. Dit is hoe dat komt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore