Lastig gesprek

VVD: elke huisarts moet euthanasie-standpunt bekendmaken

26 juli 2019 21:05 Aangepast: 26 juli 2019 21:07
Archieffoto Beeld © ANP

Iedere huisarts zou aan zijn patiënten moeten laten weten hoe hij of zij denkt over euthanasie vóórdat arts en patiënt met het vraagstuk te maken krijgen.

Dat zegt VVD-Kamerlid Ockje Tellegen in een interview met het AD. Ze wil dat CDA-minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) er na de zomer werk van maakt.

'Geen recht dat je kunt opeisen'

"Ik zou willen dat iedere Nederlander van zijn huisarts weet of die bereid is euthanasie toe te passen of niet. Euthanasie is geen recht dat je kunt opeisen, maar ik vind wel dat je je huisarts mag vragen bekend te stellen of die er eventueel toe bereid is of er principieel op tegen is", zegt Tellegen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste euthanasie voor huisarts (64): 'Vooraf bedenkingen, maar het was indrukwekkend'

Tellegen onderkent dat zoiets een lastig gesprek oplevert. "Hoe moeilijk ook, is dat veel beter dan om vijf voor twaalf als het vaak te laat is. En er allemaal kunstgrepen moeten worden uitgehaald om iemand waardig te laten sterven."

Meer praten 

Vorige maand startte minister De Jonge een campagne om mensen aan te sporen meer te praten over euthanasie, zodat familieleden van elkaar weten hoe ze erover denken. Maar die campagne gaat over vrienden en familie onderling, niet over zorgprofessionals als een huisarts.

"Het gesprek over de laatste levensfase is moeilijk. Het lijkt niet te passen in onze instagramsamenleving", zei hij toen.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Overstappen huisarts mag (bijna) altijd, maar kost soms veel pijn en moeite

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore