Slijmerige laag

Pas op: regen na droogte en hitte zorgt voor gladde wegen

26 juli 2019 16:35 Aangepast: 26 juli 2019 16:38
Archieffoto. Beeld © ANP

Automobilisten kunnen vandaag en morgen last hebben van een glad wegdek. Na een week droogte en extreem hoge temperaturen zullen er lokaal flinke regenbuien vallen en daardoor kunnen de wegen glad worden.

Olieresten, rubberresten en stofdeeltjes hebben zich opgehoopt op het wegdek. In combinatie met regenwater kan dat voor een dunne, gladde, slijmerige laag zorgen.

Buien komen eraan

"Er trekken nu al buien in het zuiden binnen", zegt Maurice Middendorp, meteoroloog bij Buienradar. "Die vuildeeltjes gaan mengen tot een substantie, waardoor de wegen glad kunnen worden."

Vanavond ten zuiden van de grote rivieren vallen er een paar lokale buien, weet Middendorp. "Op dat soort plekken zul je er zeker last van hebben." Boven de grote rivieren blijft het zo goed als droog, zowel vandaag als morgen. "Daar blijft het tropisch warm."

Als het om regen gaat, dan is het noorden van Nederland zondagmiddag pas aan de beurt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Nederland zet zich schrap voor droogte: extra regentonnen en parasols

Geen grote waarschuwing

Vorig jaar juli raakten de wegen ook al spekglad door 'opschuimen', zoals Rijkswaterstaat het noemt. Maar toen had het een volle maand niet geregend. De gladheid zal dit keer niet zo heel heftig zijn, verwacht Rijkswaterstaat. 

"Het is nu maar een week heel droog geweest. Afgelopen zaterdag heeft het nog flink geregend. We verwachten dat het niet zo erg wordt als toen", zegt een woordvoerder. 

Rijkswaterstaat komt daarom ook niet met een algemene waarschuwing. Het is wel raadzaam de snelheid aan te passen en voldoende afstand te houden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

NS schrapt treinen door de extreme hitte

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore