Thuisblijvers

Mantelzorgers gaan niet op vakantie omdat ze zorgen voor hun geliefde

29 juli 2019 09:42 Aangepast: 30 juli 2019 08:31

Niet op vakantie omdat je voor je zieke kind of moeder moet zorgen. Mantelzorgers Bea en Audrey weten al jaren niet beter, de zorg voor hun geliefde kent geen dagje vrij. "Ik hoor mensen vaak zeggen, denk je ook een beetje aan jezelf? Die mensen begrijpen het niet."

Medelijden of zielig gevonden worden omdat ze niet op de camping staan of naar een ver oord kunnen? Het is het laatste waar mantelzorgers Audrey Wilschut en Bea Boom op zitten te wachten.

"Ik ben juist dankbaar dat ik dit voor mijn zoon kan doen", zegt Bea (53) uit Roosendaal. De Utrechtse Audrey (42), die voor haar moeder zorgt, voegt toe: "Natuurlijk, ik had liever geen zieke moeder gehad, maar dit overkomt je. Dat maakt me nog niet zielig."

Jarenlang van zorgen

Audrey zorgt al jaren voor haar moeder die de ziekte van Strümpell heeft, een progressieve spierziekte. "Mijn moeder is vanaf haar middel verlamd en zit sinds haar 35e in een rolstoel. Het is erfelijk, mijn broer heeft het ook. Mijn halve familie rijdt op wieltjes, zeg ik weleens. Ik heb het waarschijnlijk niet, anders had ik het nu al wel gemerkt."

Zo'n zieke moeder betekent standaard iedere woensdag en het hele weekend zorgen. "Ik douche haar, zet haar op de wc, help met aankleden en plaats zelf katheters. En ik rij haar naar het ziekenhuis, deze week al twee keer. Het gaat al jaren zo."

Audrey en haar moeder een dagje uit. Audrey en haar moeder een dagje uit.

Vakantie

Audrey's vakantie: één dagje en nachtje naar Scheveningen. En zelfs voor dit korte uitje komt heel wat geregel kijken. De zorg voor haar moeder gaat iedere minuut door.

"Een deel van de zorg koop ik in. Drie liefdevolle zzp'ers van de organisatie Zorgen MAAR, ondersteunen mij waar mogelijk. Een geweldig team. En mijn vader van 70 jaar heeft de zorg voor mijn moeder als ik naar mijn werk ben en als de zzp-ers er niet zijn."

Maar de telefoon heeft Audrey altijd bij de hand. "En als er echt iets groots is met mijn moeder, moet ik naar huis. Dat is nu eenmaal zo."

Maikel kan vanwege zijn autisme niet op vakantie. Maikel kan vanwege zijn autisme niet op vakantie.

'Rijk omdat ik mag zorgen'

Ook de Roosendaalse Bea stopt nooit met zorgen voor haar zoon Maikel en ook zij zit niet op medelijden te wachten. "Ik ben niet zielig. Ik ben juist rijk omdat ik voor mijn zoon mag zorgen. Heel veel mensen van mijn leeftijd kunnen dat niet meer. Ik ben juist dankbaar dat ik dit mag doen."

De laatste keer dat Bea op vakantie ging, was 13 jaar geleden. "Een weekje ergens in een huisje, Maikel was nog een baby. Ze wisten toen nog niet wat hij had", vertelt ze. 

Sindsdien houdt de zorg voor haar zoon, Bea vooral thuis.

Autisme

"Mijn zoon Maikel van 13 jaar heeft Asperger, is hypergevoelig en heeft een heel hoog IQ. Met deze beperking ga je niet op vakantie, zelfs een drukke kinderboerderij is voor hem veel te veel. Dan raakt hij overprikkeld", legt Bea uit.

Maikel wil in zijn veilige omgeving zijn en houdt van rust, niet van drukte en gegil. "Zo kan hij niet naar een gewone school. Hij krijgt thuis les en ik ben nu druk bezig om een potje te vinden zodat hij volgend schooljaar ook weer thuis les kan krijgen." 

Ze moet er een hele puzzel leggen voor leggen en van regels word je soms moe. "Maar dat maakt me niet zielig", zegt Bea stellig. "Dit doe je voor je kind omdat je zielsveel van hem houdt."

Hoe hou je het vol? 

Wel of geen vakantie, het zorgen gaat altijd door voor de twee mantelzorgers waar ze ook nog eens geen cent voor krijgen. Hoe je dat volhoudt?

Audrey werkt bij de Jaarbeurs en haalt veel energie uit haar werk. "Ik vind mijn werk ontzettend leuk en ze zijn op mijn werk heel meelevend. Als ik weg moet voor mijn moeder, kan dat altijd. Daarvoor ben ik mijn werk zo dankbaar."

Nu kan het nog

En ze heeft een man en vriendinnen die haar stimuleren. "Mijn man zegt vaak: 'Nu kun je dit nog voor je moeder doen'. En twee vriendinnen gaan weleens naar mijn moeder toe om mij te ontlasten. Fantastisch."

Ze hoort weleens mensen zeggen: "Denk je ook een beetje aan jezelf?" Audrey is daar duidelijk over: "Vast aardig bedoeld, maar ik vind dat zo'n onzin. Zo makkelijk ook. Dan begrijpen mensen niet wat het betekent. Ik kan de zorg niet delen met mijn broer, ik moet dit wel voor mijn moeder doen."

Bea zorgt al 14 jaar non stop voor haar autistische zoon. Bea zorgt al 14 jaar non stop voor haar autistische zoon.

Genieten van kleine dingen 

Bea ziet het ook als een vanzelfsprekendheid dat ze altijd voor haar zoon klaar staat. Ze geniet van de dingen die wél kunnen. "Maikel vindt het leuk om te gamen of om op een rustige dag naar een dierentuin te gaan. Als hij geniet, geniet ik ook."

En Beat gaat een weekendje naar haar dochter en schoonzoon in Groningen, die een stuk ouder zijn dan Maikel. "Ook mijn oudste dochter moet de zorg en aandacht krijgen van haar moeder. Dan blijf ik gezellig een weekendje, langer kan niet. Maar dan ben ik er toch lekker tussenuit en gezellig met mijn andere kind. Dat is voor mij vakantie!"

Mantelzorgers

  • In Nederland geven jaarlijks circa 4,4 miljoen 16-plussers mantelzorg aan hun partner, familie, vriend of buur die hulp nodig heeft vanwege lichamelijke,psychische, verstandelijke beperkingen of ouderdom.
  • Maar een kwart daarvan beschouwt zichzelf ook als mantelzorger.
  • Naar schatting zorgen 750.000 mantelzorgers langdurig (langer dan 3 maanden) en intensief (meer dan 8 uur per week).
  • De verwachting is dat het aantal mantelzorgers dat beschikbaar zal zijn voor een kwetsbare oudere met een hulpvraag gestaag afneemt.
  • Bron: Mantelzorg.nl

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore