Ga naar de inhoud
Vaccineren

Den Haag komt met aanvalsplan tegen 'zorgwekkende vaccinatiegraad'

Beeld © ANP

De gemeente Den Haag komt met een 'aanvalsplan vaccinatie'. "De huidige vaccinatiegraad in Den Haag is zorgwekkend", zegt wethouder Kavita Parbhudayal (Volksgezondheid).

Het halen van prikken wordt eenvoudiger en toegankelijker gemaakt, met bijvoorbeeld gemakkelijkere openingstijden van locaties. Verder moeten er mobiele vaccinatieteams de stad in.

Verder komt de gemeente met een campagne waarmee Den Haag wil uitdragen 'dat vaccineren én het bestrijden van infectieziekten een collectieve verantwoordelijkheid is'.

Vaccinatiegraad Den Haag daalt

De vaccinatiegraad van tweejarigen in Den Haag daalde van 89,4 procent in 2017 naar 87,9 vorig jaar. "Dat is ver beneden het percentage van 95 dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt", benadrukt de gemeente. De stad wil die vaccinatiegraad van 95 procent voor alle zuigelingen, kleuters en schoolkinderen zien te verwezenlijken.

Vaccinatiegraad
Lees ook:
Vaccinatiegraad licht gestegen, maar kabinet is nog niet tevreden

Nederland heeft al jaren te maken met een dalende vaccinatiegraad, maar die daling lijkt gestopt. Vorig jaar is die landelijk niet gedaald en dit jaar zelfs licht gestegen.

Overheid wil anti-vaxxers bezoeken

Om dat zo te houden wil de overheid ouders overtuigen te gaan vaccineren door hen actief te benaderen met uitnodigingsbrieven. Ook komt er een nieuwe website met informatie over vaccineren, ervaringsverhalen en actuele informatie. 

Verder wordt nepnieuws rond vaccineren harder aangepakt. De opkomst van nepberichten is een belangrijke reden dat de vaccinatiegraad jarenlang daalde. 'Anti-vaxxers' voeren via sociale media al jaren een felle campagne tegen inentingen, onder meer door berichten met verzonnen 'feiten' te publiceren. Het kabinet wil de strijd met anti-vaxxers aangaan door deze ouders te laten bezoeken door experts. 

Vader
Lees ook:
Vader en moeder vechten vaccinatie dochtertje (2) uit via de rechter