Ga naar de inhoud
Hittegolf

Vastgeplakt aan matras en Sesamstraat kijken: zo beleefde Nederland deze plaknacht

Archieffoto Beeld © ANP

Het was puffen, zuchten en zweten vannacht. Niet gek, want het was de warmste nacht ooit gemeten in ons land. Met andere woorden: "Het was niet te doen."

Ventilators draaiden vannacht overuren in de kamers van slapend Nederland. Maar dat was voor veel mensen lang niet genoeg om in slaap te vallen – en te blijven. "Niet te doen zo warm", schrijft Gerda op de Facebookpagina van RTL Nieuws. Daar kwamen tientallen reacties binnen over deze 'plaknacht'. Sommigen hadden goed geslapen, ondanks de hitte, maar voor de meesten was het een kort nachtje.

'Arme kinderen'

Zo heeft Wanda 'heerlijk één uurtje geslapen'. "Daarna heb ik van 01.00 uur tot 04.30 uur gezellig naar Sesamstraat kunnen kijken met mijn zoontje van 1."

Mieke schrijft dat ze om half 2 's nachts gewoon weer buiten zat met haar zoon van 10. "Arme kids."

Warmste
Lees ook:
Warmste nacht ooit gemeten: 25,6 graden in Deelen

Vastgeplakt aan matras

Claudia zat 'vastgeplakt aan haar matras' en Carool beschrijft hoe ze haar bed uit dreef. Joyce is ruim 39 weken zwanger, sliep op zolder en kreeg 'een gratis waterbed' door al het gezweet. "Heerlijk!" voegt ze er sarcastisch aan toe.

Maar, toegegeven: de hitte maakt ons ook creatief. Priscilla sliep bijvoorbeeld in de woonkamer. "Het is op zolder niet te doen." Dan ging nog een stapje verder en heeft buiten geslapen, op zijn loungebank. "Beviel super. Ik ben best fit."

Buiten slapen: slim?

Maar is dat nou zo'n goed idee, buiten slapen? Neuroloog en slaapexpert Hans Hamburger ziet voor- en nadelen. Voordeel is dat het koeler is, maar groot nadeel: je wordt 's ochtends wel érg vroeg wakker van het licht.

Veel mensen kunnen niet slapen door de warmte, maar ook het licht is een probleem, zegt Hamburger. De zomertijd die wij hebben, is slaaptechnisch heel onhandig. "Wij als slaapdeskundigen zijn dan ook tegen de zomertijd."

Lekker koel

Wendela heeft koelelementen uit de vriezer gehaald, een handdoek eromheen gewikkeld en die op haar nek en onderrug gelegd. "Ik heb hierdoor heel goed kunnen slapen. Het was in mijn huis de hele nacht 30 graden dus moest iets verzinnen."

Jeroen had niet één ventitalor, maar vijf, zegt hij. "Dan is het best te doen."

Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden:

01:59
Gisteren werd het 40,7 graden, maar heel veel warmer wordt het niet.

Ventilator op het nachtkastje

Ventilator bij het bed, is dat een goed idee? Veel mensen hebben tegenwoordig zo'n ding op het nachtkastje staan. Dat is op zich prima volgens Hamburger. Zet 'm alleen niet pal op je gezicht. En je moet natuurlijk weer niet wakker worden van dat gebrom... 

Officiële
Lees ook:
Officiële hittegolf na 'werkelijk bizarre' 29,7 graden vannacht

Airco

Bij Marieke had de ventilator – in combinatie met een nat doekje op haar hoofd – minder effect. "Alsnog bijna geen oog dicht gedaan. Uiteindelijk heb ik barstende koppijn gekregen door de warmte."

De beste oplossing is waarschijnlijk toch wel: airco. Thea zegt daarover: "Hier 19 graden. Heerlijk die airco."

Slapen zonder lakens

En nog iets: veel mensen gaan in hun blootje op bed liggen, zonder laken. Dat kun je beter niet doen. Als je zonder lakens gaat slapen, koel je veel te veel af. Expert Hans Hamburger: "Als je slaapt, daalt je lichaamstemperatuur. Dan word je 's nachts alsnog wakker, maar dan van de kou."

Af en toe een slechte nacht is natuurlijk geen ramp, maar wie te weinig uren slaapt, maakt de volgende dag meer fouten. In het verkeer én op het werk.

Mogelijk
Lees ook:
Mogelijk warmste nacht ooit: 'Maar ga niet naakt op bed liggen'
Bron: RTL Nieuws