Ga naar de inhoud
Wat een plaknacht

Officiële hittegolf na 'werkelijk bizarre' 29,7 graden vannacht

Luchtfoto van het strand van Katwijk. Beeld © ANP

Omdat het vannacht al warmer werd dan 25 graden, is er nu officieel sprake van een hittegolf. Om 2.50 uur vannacht steeg de temperatuur in De Bilt zelfs even naar een 'werkelijk bizarre' 29,7 graden.

Voor een hittegolf moet het vijf dagen tenminste 25 graden zijn. Daarnaast moet het kwik tijdens drie dagen boven de 30 graden uitkomen. Dat is na vannacht het geval. Buienradar noemde het dan ook 'echt een plaknacht'.

Behoefte
Lees ook:
Behoefte aan afkoeling? Nog even doorbijten, pas na dit weekend wat aangenamer

Dit is de 27ste hittegolf sinds het begin van de metingen. Gisteren was het de warmste dag ooit in Nederland. De hoogste temperatuur werd gemeten in Gilze-Rijen: daar was het 40,7 graden.

Of het de warmste nacht ooit was, is nog even afwachten. Dat is pas na zonsopkomst duidelijk. In De Bilt kan het sowieso niet meer de warmste nacht ooit worden: daar is de temperatuur al onder de 23,6 graden gezakt. 

Vandaag weer bloedheet

Volgens Buienradar wordt het ook vandaag weer bloedheet, met maxima van tussen de 30 graden in Zeeland en mogelijk nog 40 graden in het oosten. "Na een bizar warme nacht loopt de temperatuur razendsnel op naar tropische waarden."

Pas vanavond en vannacht is er meer bewolking en bestaat er in het midden en zuiden van het land kans op onweer. Het noorden houdt weinig bewolking. Ook aankomende nacht zal warm zijn, met temperaturen tussen de 18 en 22 graden.  

Zo warm is het nu bij jou in de buurt: