Onweer in Zeeland

Behoefte aan afkoeling? Nog even doorbijten, pas na dit weekend wat aangenamer

25 juli 2019 19:40 Aangepast: 25 juli 2019 19:44
Kinderen spelen in een fontein tijdens de hitte. Beeld © ANP

Voor het eerst is in Nederland de temperatuur boven de 40 graden uitgekomen. Op Gilze-Rijen werd het vanmiddag 40,7 graden. En de hitte is nog niet voorbij. Ook morgen wordt het weer bloedheet. Alleen in Zeeland is er wat verkoeling te zien. Pas na het weekend wordt het in heel Nederland wat koeler.

"Vannacht is het nog echt een plaknacht", zegt Buienradar-meteoroloog Maurice Middendorp. "Rond middernacht is het op veel plaatsen nog 30 graden. Tegen zonsopkomst, als je de laagste minimumtemperatuur hebt, is het nog steeds tussen de 22 en 24 graden." 

Morgen weer bloedheet

En die temperaturen lopen morgenochtend weer in rap tempo op. "Het wordt opnieuw bloedheet. Het kan in de middag zomaar weer 40 graden worden in het zuiden en oosten van het land, net als vandaag." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tientallen kinderen naar ziekenhuis, onwel geworden door hitte op zomerkamp

Onweersbuien in Zeeland

Alleen in Zeeland wordt het langzaamaan iets aangenamer. Althans, qua temperatuur. "Morgen aan het eind van de ochtend, begin van de middag, zien we dat de wind gaat draaien in Zeeland. Hij komt daar dan uit het westen. Doordat de wind omslaat, gaat het langzaam wat afkoelen. 's Middags is het dan een graad of 25." 

Aan het begin van de avond worden in Zeeland ook onweersbuien verwacht. "Die trekken heel langzaam door. Zaterdagochtend komen die buien ten zuiden van de grote rivieren aan. Op dat moment heeft de rest van Nederland nog hitte", zegt Middendorp. "Het opvallende is dat het in Groningen zaterdag en zondag gewoon 30 graden is, terwijl in de zuidelijke helft van Nederland op zaterdagmiddag flinke onweersbuien zullen ontstaan. Dan wordt het daar ook een fractie minder warm. In Zeeland een graad of 23." 

Vanaf maandag overal wat koeler

Vakantiegangers op de Waddeneilanden kunnen opgelucht ademhalen. Daar is het dit weekend perfect strandweer, zegt Middendorp. 

Vanaf maandag komt er in heel Nederland koelere lucht en wordt het minder warm: tussen de 25 en 30 graden. Aan de kust blijft het droog, in het binnenland valt af en toe een buitje. 

Zo warm is het nu bij jou in de buurt:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore