65.000 mensen getroffen

Vast in buitenland door tankstoring Schiphol: 'We waren al ingecheckt'

25 juli 2019 15:03 Aangepast: 25 juli 2019 15:05
Shay (4) en Jase (5) sliepen vannacht op het vliegveld van Alicante.

Zeker 65.000 mensen zijn gedupeerd vanwege de tankstoring die Schiphol gisteren trof. Zo ook Nederlanders die vastzitten in het buitenland omdat hun vlucht naar huis geannuleerd is. "Geen idee wanneer we naar huis kunnen."

Jamie Charite zit samen met haar vrouw, kinderen, vader, moeder en schoonzus vast op Alicante. Haar kinderen sliepen daarom gisteravond op een luchtbed en op stoeltjes van de luchthaven, omdat ze geen idee hadden wat hen nog te wachten zou staan. 

Slapen op het vliegveld van Alicante. Slapen op het vliegveld van Alicante.

"Wij waren al ingecheckt, stonden achter de douane en op Alicante wisten ze niets van een storing in Nederland. We konden niet meer terug en er was geen personeel dat ons kon helpen", vertelt Charite. Ze besloot Transavia te bellen, maar die waren na 22.00 uur 's avonds niet meer bereikbaar. 

Uren in de rij

Een woordvoerder van Transavia bevestigt dat ze niet meer bereikbaar waren voor mensen die na dat tijdstip belden. "We zijn op een gegeven moment genoodzaakt om te stoppen." Charite was hierdoor genoodzaakt om zelf een nieuwe vlucht en een slaapplek te zoeken voor haar familie. Midden in de nacht lukte dat, nadat ze uren in de rij had gestaan. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Grote problemen op Schiphol: compensatie niet vanzelfsprekend

Charite is niet de enige met problemen in het buitenland door de tankstoring. Hoeveel Nederlanders er vastzitten is onduidelijk, maar in totaal zijn gisteren en vandaag al 278 vluchten geannuleerd. 

'Moest eigenlijk vanochtend werken'

Ook die van Etienne Schonhage, hij zit vast op Kos. "We zouden gisteravond naar Nederland vertrekken, maar dat ging niet door. Sunweb is nu bezig met een nieuwe terugvlucht, maar we hebben geen idee wanneer we naar huis kunnen. Ik moest eigenlijk vanochtend werken." Sunweb laat in een reactie weten dat ze proberen alle reizigers zo snel mogelijk op te halen en terug te brengen naar Nederland.

Etienne Schonhage op Kos. Etienne Schonhage op Kos.

Vliegmaatschappijen proberen ook de vakantievluchten van Nederland naar het buitenland zo snel mogelijk weer op gang te krijgen. Dat is nodig, zegt Jeroen die sinds gisteren vastzit op Schiphol: "Aardig wat mensen zijn boos of huilen. Het is hier al de hele dag chaos."

Oorzaak was elektriciteitsprobleem

Schiphol heeft laten weten dat de tankstoring veroorzaakt werd door een elektriciteitsprobleem bij de leverancier.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore