Recordhitte

Waterbedrijven: wees zuinig met kraanwater

25 juli 2019 13:03 Aangepast: 25 juli 2019 13:36
Beeld © ANP

Waterbedrijven roepen Nederlanders op zuinig om te gaan met kraanwater. Er is volgens hen in Nederland voldoende drinkwater, maar tijdens piekuren 's morgens en 's avonds kan de vraag zo groot zijn dat de waterdruk wegvalt, zodat er bruin of minder water uit de kraan komt.

De bedrijven zien deze week een grote toename in het watergebruik. Waterbedrijf Groningen heeft gisteren een extra gebruik van 36 miljoen liter kraanwater gemeten. Oasen, dat het drinkwater in Zuid-Holland verzorgt, zag het totale verbruik oplopen naar meer dan 140 miljoen liter water. Dat is voor dit bedrijf nog geen record, want op 1 juli 2015 werd 164 miljoen liter water gebruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Weer een dag met extreme hitte: 40 graden mogelijk

100 miljard liter extra kraanwater

Volgens Vitens, het grootste drinkwaterbedrijf van Nederland met 5,6 miljoen klanten in zeven provincies, is gemiddeld 30 miljoen liter water per dag extra gebruikt. De watervraag neemt op hete dagen met 40 procent toe. Vitens wijst erop dat een minuut korter douchen per dag bijna 2200 liter water per persoon per jaar bespaart. Gebruik van een waterbesparende douchekop levert nog eens 32 liter water per minuut douchen op.

De waterbedrijven benadrukken dat Nederland moet leren om zuiniger te zijn met water. Als de zomers steeds vaker heel warm worden en er elke keer periodes zijn dat er veel meer water wordt gebruikt, zou Nederland in 2050 100 miljard liter extra kraanwater nodig hebben. Volgens de waterleveranciers is dat onhaalbaar. Daarom zouden mensen er nu al aan moeten wennen om op hete dagen goed op hun waterverbruik te letten.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore