Binnen een uur ontsnappen uit de achterkamer van Anne Frank. Een jonge Brabantse ondernemer bedacht dit concept voor een escape room en opent nu, ondanks alle kritiek, nog meer ontsnappingsruimtes met de Tweede Wereldoorlog als thema.
Ondernemer Thijs Verberne (19) zoekt graag de grenzen op. Twee jaar geleden met zijn brommobielen: auto's die hij zo ombouwden dat ze maximaal 45 kilometer per uur konden rijden. Door deze begrenzing mochten 16 en 17-jarigen er ook mee cruisen, op B-wegen dan. Het leverde Verberne tijdelijke roem op en de verkoop van 500 auto's.
En nu opnieuw met de uitbreiding van zijn escape rooms, gesitueerd in bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in het Brabantse Valkenswaard. Bezoekers laten zich hier opsluiten in een replica van het Achterhuis van Anne Frank. Wie verschillende vragen juist beantwoordt en de morsecode binnen een uur ontcijfert, kan ontsnappen.
Dreiging van de Duitsers
Controversieel. Want niet iedereen bleek van deze escape room gecharmeerd. Verberne is hier niet van onder de indruk. De zaken gaan goed dus opent hij over een maand een nieuwe ontsnappingsruimte met weer als thema de Tweede Wereldoorlog. "En er zijn plannen voor nog twee", aldus de jonge ondernemer.
Hij bedacht het plan voor de Achterkamer en ontwierp de ruimte zelf. Op de website van zijn bedrijf, Escape Bunker Valkenswaard, staat: "Het gezin van Anne Frank had geen keuze en dook onder. Jij wilt ook niet door de Duitsers worden opgepakt, dus duiken ook jullie onder. Maar dan nog is er de constante dreiging, dat de Duitsers elk moment kunnen binnenvallen. Jullie komen dus voor verschillende uitdagingen te staan en het is aan jullie om deze tot een goed en veilig einde te brengen'."
'Kwetsend'
De Anne Frank Stichting schreef daarop een verklaring. Vond het Achterhuis als decor getuigen van 'weinig inlevingsvermogen'. "Met dit spel wordt de indruk gewekt dat onderduiken een spannend spel is, en als onderduikers maar slim genoeg zijn, ze niet gepakt worden. Dat is niet alleen historisch, en daarmee educatief onjuist, maar ook aanmatigend en kwetsend voor diegenen die de gevolgen van de Jodenvervolging aan den lijve ondervonden hebben", aldus de Stichting.
Verberne, die geen bezoekersaantallen wil geven, zegt dat bezoekers het spel juist waarderen. "We brengen mensen iets bij over de oorlog." Zijn opa, op wiens erf de bunkers staan, heeft er ook geen problemen mee. "Ze zouden hier misschien eens langs moeten komen maar van de Anne Frank Stichting heb ik nooit meer iets gehoord."
Impressie van de nieuwe bunker/escape room
In september opent bunker 'De Ondergondse' . Bezoekers vechten dan tegen de Duitse bezetters. "Wie hier als winnaar uit de strijd wil komen, moet het strategisch aan pakken. Zorg dat jullie te weten komen, wat de Duitsers van plan zijn en dwarsboom hun plannen. Probeer ze een stap voor te zijn en je wint dit gevecht", aldus de site.
Of hij na deze uitbreidingen nog meer escape rooms gaat openen, weet Verberne nog niet. "Er zijn er inmiddels zo veel in Nederland." Stilzitten zal hij in ieder geval niet doen. "Ik maakte als klein jongetje al schilderijen, stopte ze in mijn bolderkar en ging dan langs de deuren om ze te verkopen. Ik werk nu eenmaal graag voor mijzelf."