Passagiers op veldbedjes

Brandstofstoring Schiphol voorbij: eerste vliegtuigen opgestegen

24 juli 2019 18:44 Aangepast: 25 juli 2019 06:35
Beeld © ANP

De enorme brandstofstoring op Schiphol is voorbij. Hoewel de eerste vluchten gisteravond inmiddels zijn vertrokken, is het op de luchthaven nog altijd chaotisch.

Sinds gistermiddag waren alle vluchten enorm vertraagd of geannuleerd, omdat vliegtuigen niet meer konden tanken door een storing. Niet alle gestrande reizigers op Schiphol konden gisteravond nog op weg. Op de luchthaven zijn veldbedjes neergezet voor passagiers die niet meer konden vertrekken. 

Geannuleerd of vertraagd

RTL Nieuws verslaggever Robin van Hijfte was laat in de avond nog op Schiphol en zag er veel gefrustreerde reizigers. "Het was een chaos. Al die mensen die dachten dat ze lekker op vakantie gingen, gingen dus niet." 

Voor reizigers wiens vlucht vertraagd was, was er nog gedurende de nacht nog hoop dat ze konden vertrekken. Reizigers wiens vlucht geannuleerd is, moeten een nieuwe vlucht zoeken. Het is nog maar de vraag of zij vandaag kunnen vertrekken. 

Urenlang plat

Sinds 13:00 uur gistermiddag had het bedrijf dat de vliegtuigen vol tankt te maken met een storing, waardoor geen enkel toestel nog van brandstof kon worden voorzien. Vliegtuigen die toen waren volgetankt, konden nog opstijgen, maar daarna lag Schiphol urenlang zo goed als plat. 180 vluchten werden geannuleerd. 

 

Wachten op duidelijkheid

Reizigers zaten soms uren in een toestel te wachten op duidelijkheid. Sommigen kregen na meer dan twee uur wachten in het vliegtuig te horen dat hun vlucht werd geannuleerd.

Er vertrekken de hele tijd door mondjesmaat wel enkele vluchten vanaf het vliegveld. Die toestellen hadden nog wel voldoende brandstof aan boord om een andere luchthaven te bereiken om daar te tanken.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Uren wachten in vliegtuig: 'Er werd steeds gezegd dat het nog 20 minuten zou duren'

Ook inkomende vluchten

De gevolgen van de storing gaan verder dan alleen de uitgaande vluchten. Ook sommige reizigers die nu vanuit het buitenland terug wilden vliegen, zaten vast, omdat Schiphol door alle wachtende vliegtuigen nauwelijks ruimte had voor inkomende vluchten. Die vluchten moeten vandaag op enig moment naar Schiphol komen. 

Over de oorzaak van de storing in het brandstofsysteem is nog niets bekend. De directrice van het bedrijf Aircraft Fuel Supply wil vragen hierover van RTL Nieuws niet beantwoorden.

Honderden mensen zagen hun vakantie in het water vallen

Na uren wachten keren veel mensen toch maar weer naar huis.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore