Hitterecord gesneuveld

Onze huizen veranderen in sauna's: 'Mijn slaapkamer is 42 graden'

24 juli 2019 18:28 Aangepast: 24 juli 2019 19:15
Het staat er echt: 40 graden is het bij Hasiba thuis in haar slaapkamer.

Vanwege de hitte veranderen veel huizen in ware sauna's. In de slaapkamer van de Haagse Hasiba is het boven de 40 graden. De serre van de Limburgse Astrid komt daar dicht bij in de buurt. "Ik heb grote lakens tegen mijn ramen gehangen, maar het gevecht tegen de hitte is eigenlijk niet te winnen."

Met een nieuw hitterecord stijgt ook de temperatuur in onze huizen tot een hoogtepunt. Via de RTL Nieuws Facebook-pagina kwamen honderden foto's en video's binnen van op hol geslagen thermometers in woonhuizen.

Vooral slaapkamers en serres blijken vandaag ware broeinesten waar bovenaardse temperaturen gemeten worden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hitterecord een feit: 39,3 graden in Eindhoven

Werkhokje van 38 graden 

En dat moet er soms ook nog in zo'n sauna gewerkt worden. Zoals bij Nicole Dullemans uit Alkmaar. Zij werkt bij een reclamebureau en moest vandaag thuiswerken. "Ik heb een speciaal werkhokje, maar dat was niet te doen. Gelukkig kon ik eerder stoppen."

Rond 15.00 uur vanmiddag tikte de thermometer in haar werkhokje zonder ramen mét plat dak, de 38 graden aan. "Dat geloof je toch niet? Niet te doen." Nicole woont in een huis met een plat dak. "Ik hou alles dicht, maar het helpt niets. Ik heb geen tuin en geen balkon. Je wordt echt gek. In de rest van mijn huis is het ook ver boven de 32 graden."

En dan heeft de Alkmaarse ook nog twee katten. "Die zitten te puffen, joh. Ik ga zo maar aan de gracht zitten op een kleedje. Echt even overleven hoor, haha!"

Ruim 32 graden in de woonkamer van Nicole, maar haar werkkamer is nog veel heter. Ruim 32 graden in de woonkamer van Nicole, maar haar werkkamer is nog veel heter.

42 graden op mijn slaapkamer

Bij de Haagse Hassiba Hussain is het ook puffen in huis. Ze woont in Den Haag, op twee hoog én in een uitbouw waar de hele dag vol de zon op staat. "Mijn slaapkamer is super de super hot", zegt ze. 

"Rond 15.30 uur was het al 40 graden in mijn slaapkamer", zegt Hassiba. Een uurtje later werd het nog warmer: 42 graden. "Ik woon hier met mijn gezin. Super heet deze dagen."

Vooral 's nachts is het vervelend. Probeer maar eens slapen in deze hitte. "We hebben wel een ventilator. maar daar komt alleen maar warme lucht uit. Ik word tien keer wakker tijdens een nacht."

Warmer dan 42 graden: zijn dit de heetste huizen van Nederland?

We vroegen jullie om filmpjes te maken van de thermometers in jullie huis. Er werd zelfs 42 graden gemeten.
42 graden in de keuken van Bratt. 42 graden in de keuken van Bratt.

Snikhete keukens

Ook warm deze dagen: in keukens. Een hete oven en de temperatuur loopt in keukens met gemak op tot 42 graden, bewijst de foto van Bratt Hoterman. Hij krijgt veel reacties van lotgenoten.

"Met warme ovens wordt het bij ons zomaar meer dan 50 graden", laat iemand anders weten.

Puffen voor Astrid en haar hond in de serre waar het tegen de 40 graden loopt. Puffen voor Astrid en haar hond in de serre waar het tegen de 40 graden loopt.

'Serre van 37 graden'

Astrid Prins uit het Limburgse Brunssum moet ook nog koken. Ze ziet er tegenop: ze vertelt dat het nu eigenlijk al niet te doen is in haar huis. Vooral in de serre vol ramen én (jawel) een plat dak.

"Het is daar nu 37 graden en het is 15 uur." Astrid heeft allerlei maatregelen genomen om het maar een beetje koel te houden. "Ik heb een douchegordijn en een groot laken voor mijn ramen hangen en een groot dekbedovertrek op het dak liggen." En haar waaier maakt overuren.

Maar helpt het? Bijna niets. Ook in de rest van het huis is het bloody hot: 32 graden. "Onze Deense dog van meer dan 80 kilo heeft het ook maar zwaar."  Astrid heeft een schoonheidssalon aan huis, maar heeft zichzelf deze dagen vrij gepland. "Ik laat de hond lekker laat uit, en straks moet ik nog koken. Daar zie ik wel tegen op hoor met dit weer."

Bij Stefan thuis is het boven al 31 graden. Bij Stefan thuis is het boven al 31 graden.

Woonwagen van 36 graden

Waar het ook warm wordt: in woonwagens. Die van Stefan Dullemans staat vol in de zon. "Het is nu al 36 graden in mijn woonwagen. Hij staat ook de hele dag in de volle zon."

Ook in Hengelo veel oververhitte huizen. "Het is bij mijn ouders thuis in Hengelo in de tuin 41,8 graden. In de schaduw!", vertelt Stefan. "In huis is het nu boven 31 graden. Niet te harden. We hebben voor en achter een tuin, maar met die temperaturen boven de 40 graden zitten we echt liever binnen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore