Drager vlekkenkoorts

RIVM bevestigt vondst tropische reuzenteek in Drenthe

24 juli 2019 10:37 Aangepast: 24 juli 2019 16:22
De hyalomma-teek (rechts) naast een normale teek. Beeld © Lidia Chitimia-Dobler / Universiteit Hohenheim

De reuzenteek die eerder deze maand is gevonden in het Drentse Odoorn blijkt inderdaad een hyalommateek. Dat heeft het RIVM vastgesteld na onderzoek. Het is de tweede keer dit jaar dat zo'n tropische teek in Nederland is aangetroffen.

De hyalommateek kan het Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen voor een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen. Volgens het gezondheidsinstituut is dit virus niet aangetroffen bij de teek uit Drenthe.

Vlekkenkoorts

Wel werd de bacterie Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze ziekte, die ook vlekkenkoorts wordt genoemd, komt volgens het RIVM zelden voor. Vlekkenkoorts is goed te behandelen met antibiotica.

'Ze zitten niet in de stad' en vier andere fabels over teken

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Waarschijnlijk reuzenteek gevonden in Drenthe

Hyalommateken komen oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Ze zijn ongeveer twee keer zo groot en sneller dan de in Nederland veelvoorkomende schapenteek. Ook kunnen ze, in tegenstelling tot gewone teken, heel scherp zien. Daardoor kunnen ze minutenlang achter hun prooi aanrennen.

De teken zijn eerder al in Duitsland gesignaleerd. Het RIVM vermoedt dat de teken zijn meegekomen met trekvogels uit het Middellandse Zeegebied.

Een hyalommateek is twee keer zo groot als een schapenteek. Een hyalommateek is twee keer zo groot als een schapenteek.

Sinds 2012 zijn ongeveer vijftig hyalommateken die in Noordwest Europa zijn gevonden getest op het Krim-Congovirus. Geen van deze teken had dit gevaarlijke virus echter bij zich.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen om tropische 'reuzenteek' die kan overwinteren in Duitsland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore