Hitteplan

Verkoeling gezocht: watergevecht in bejaardentehuis en borrelen in bad

24 juli 2019 13:19 Aangepast: 24 juli 2019 15:51
In verpleeghuis Leythenrode ontstond een watergevecht.

Geen bingo vandaag in het verpleeghuis Leythenrode in Leiderdorp. De bewoners werden daar vanwege de hitte verrast met een watergevecht. Niet alleen in het bejaardentehuis, maar overal in Nederland wordt vandaag massaal naar verkoeling gezocht.

Zo heeft de TonTon Club in Amsterdam zich voorbereid op oververhitte gasten. Daar kun je borrelen met de voeten in het water. "Mensen vragen er echt om in hun reservering", zegt de club.

Het terras van de TonTon Club in Amsterdam. Het terras van de TonTon Club in Amsterdam.

Extra verkoeling is vandaag ook wel nodig, want nooit was het warmer in Nederland dan vandaag. In Gilze-Rijen werd het zojuist 39,1 graden en dat betekent een hitterecord. Het vorige record stamde uit 1944. Op 23 augustus van dat jaar werd het 38,6 graden in Warnsveld.

Record mogelijk nog hoger

Het record is geen verrassing, maar werd aanvankelijk morgen pas verwacht. Het is dan ook goed mogelijk dat het record de komende uren en ook morgen nog hoger uitkomt. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Hitterecord een feit: 39,3 graden in Eindhoven

Vooral voor kwetsbare mensen, zoals ouderen in verzorgingshuizen, brengt hitte gezondheidsrisico's met zich mee. Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. 

Watergevecht in verpleeghuis

De medewerkers van het verpleeghuis in Leiderdorp weten daar wel raad mee. Ze hadden vandaag zwembadjes, waterpistolen en waterballonnen klaargelegd voor de bewoners daar. "Ze hadden eigenlijk een andere activiteit op het programma staan, maar het werd een watergevecht", vertelt de activiteitenbegeleider. Het bleek een 'groot succes'.

Bewoners van verpleeghuis Leythenrode mochten de medewerkers een verfrissende douche geven. Bewoners van verpleeghuis Leythenrode mochten de medewerkers een verfrissende douche geven.

Sociale media stroomt ook vol met berichten van hoe mensen (en dieren) de hitte te lijf gaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore