'Onverantwoord'

Voedselbank Alphen aan den Rijn moet deuren sluiten vanwege extreme hitte

23 juli 2019 21:18 Aangepast: 23 juli 2019 21:18
Dirk van Kampen vond het een vreselijk moeilijk besluit.

Het is de moeilijkste beslissing van de afgelopen zes jaar, maar de voedselbank in Alphen aan den Rijn deelt deze week géén voedselpakketten uit. Reden: de extreme hitte. "We hebben dit met pijn in ons hart besloten. Zo'n 200 gezinnen zijn hierdoor getroffen", zegt voorzitter Dirk van Kampen.

Ze hebben er lang en goed over nagedacht. "Maar we gaan donderdag niet open", zegt Dirk van Kampen, voorzitter van Voedselbank Alphen tegen RTL Nieuws. "Het is vanwege de extreme hitte gewoon niet verantwoord. Voor onze vrijwilligers niet, maar ook niet voor onze klanten. Ik wil het risico niet nemen dat er mensen omvallen."

Oud schoolgebouw

De Voedselbank zit in een oud schoolgebouw, met twee grote ramen waar continu de zon op schijnt. Zonder airco. 

Iedere donderdag kunnen klanten vanaf 12 uur voedselpakketten ophalen. Vrijwilligers hebben deze week al een paar keer de temperatuur gemeten, zegt Van Kampen. 

"Vandaag was het er al 31 graden. Donderdag kan het zo maar 40 graden worden. Als mensen dan met tassen vol boodschappen, al snel 20 of 25 kilo, gaan sjouwen, vind ik dat niet verantwoord. Ik durf dat risico gewoon niet aan. Mensen komen vaak lopend of op de fiets en het Rode Kruis adviseert om donderdag binnen te blijven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bezorgers zamelen eten in voor voedselbank met nieuwe bestelapp

Zonder eten

Doordat de deuren gesloten blijven in zowel Alphen aan den Rijn en Boskoop, hebben 200 gezinnen geen pakketten. "We hebben iedereen benaderd, per mail of telefonisch. Ik verwacht niet dat mensen helemaal zonder eten zitten en volgende week krijgen onze klanten wat extra's."

"We vinden het heel vervelend, maar op het weer heb ik geen invloed. Er zullen misschien nog wel een paar klanten voor de deur staan, maar we hebben alles wat mogelijk is gedaan om zo goed mogelijk te informeren."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bergwijn zet zich in voor voedselbank Almere

Geen optie

Een andere dag open, was geen optie. "Alles is ingericht op de donderdag. En de pakketten thuis bezorgen, daar hebben we geen mankracht voor."

Bij de vorige hittegolf vielen er ook twee mensen flauw en moesten ambulances uitrukken. "En toen zaten we nog in een ander gebouw mét airco. Om niet open te gaan is de moeilijkste beslissing in ons 6-jarig bestaan geweest."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`