Hitteplan in werking

Hittegolf op de camping: 'Voetjes in de opblaasboot en zo min mogelijk doen'

23 juli 2019 16:45 Aangepast: 23 juli 2019 18:23
De familie Engels uit Panninge geniet van een verkoelend voetenbadje. Beeld © Esther Maas

Met 29 graden is het vandaag puffen en zweten geblazen, ook op de camping in Zeeland. De familie Engels zit in de schaduw, met de voetjes in het water. De plannen voor vandaag?  "Zo weinig mogelijk. Het is eigenlijk al te warm om naar het strand te lopen."

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft vanochtend het 'hitteplan' afgekondigd voor heel Nederland. Dat plan treedt in werking als het vier dagen achter elkaar boven 27 graden wordt.

Schaduw

Er wordt onder andere geadviseerd om veel te drinken en zoveel mogelijk in de schaduw te blijven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Extreme warmte: Nationaal Hitteplan van kracht, KNMI kondigt code oranje af

Zweten

Dat advies neemt de familie Engels zeker ter harte. "We hebben strandlakens opgehangen om extra schaduw te creëren", zegt moeder Tiny (48). Het gezin staat sinds zaterdag op de camping. "Je merkt vandaag wel dat het eigenlijk te warm is om iets te gaan doen of op het strand te gaan liggen. Niet prettig, je zweet de hele dag. Om dan maar in zee te gaan dobberen is ook geen goed idee, want dan verbrand je."

Daarom heeft het gezin het zich gemakkelijk gemaakt op de camping. "We hebben een bootje gevuld met koud water, daar zitten we lekker met onze voeten in. Verder gaan we niet te veel doen, drinken we voldoende en nemen we af en toe een extra ijsje."

Binnenblijven en haren natmaken

Na een oproep via onze stories op Instagram kregen we veel tips binnen over hoe jullie het hoofd koel houden tijdens deze warme dagen. Hieronder een selectie van de opvallendste reacties:

 • 'Werken in een koude supermarkt en vanavond zwemmen'
 • 'Ik hou straks een watergevecht in de tuin'
 • 'Als je moet werken: op tijd beginnen en op tijd weer naar huis'
 • 'Door in het ziekenhuis te werken: daar staat de airco flink aan'
 • 'Ik heb ijsjes gekocht voor mezelf en al mijn collega's'
 • 'Ramen en deuren 'potdicht' houden en binnenblijven'
 • Als ik het warm heb, maak ik mijn haren nat. Daarmee koel je af'
 • 'Binnen blijven en veel drinken'
 • 'Heel veel water met ijsklontjes drinken'
 • 'In de auto gaan zitten met de airco aan'
 • 'Lekker onder de parasol met water en veel ijsjes'

Taart bij de tent

Yvonne uit Den Dungen viert vandaag haar 38ste verjaardag, en dus is er visite. Maar ook zij blijven, zeker op het heetste moment van de dag, in de schaduw. "Dit is geen dag om eens lekker een stuk te gaan fietsen", vertelt ze. "We genieten van een stukje taart, in de schaduw bij de tent."

Geen wild verjaardagsfeest dus? "We houden ons voorlopig lekker rustig, maar aan het einde van de dag gaan we nog richting het strand om een frisse duik te nemen."

De jarige Yvonne (38) met haar gezin en visite voor de camper. De jarige Yvonne (38) met haar gezin en visite voor de camper.

Ook vannacht blijft het met een temperatuur rond de  21 graden flink warm. "We hebben geen airco, maar zetten alle ramen van de caravan open", zegt Yvonne. "Afgelopen nacht sliepen we nog onder een dekbed, maar dat gaat er straks vanaf. Vannacht is alleen een laken waarschijnlijk al warm genoeg."

Siësta

Derk Muller (54) uit Veenendaal staat sinds zaterdag met zijn gezin op de camping. Hoewel het inderdaad warm is, maakt hij zich niet te druk. "In de schaduw met een beetje wind is het goed uit te houden."

Derk Muller met zijn dochter. Derk Muller met zijn dochter.

Rond het middaguur vermijdt het gezin de hete zon. "We houden dan gewoon een soort siësta. We eten op tijd en gaan daarna nog even naar het strand voor een frisse duik. Kortom: we vermaken ons wel."

'Fijne bries'

De zussen Marie-Louise en Anne-Marie zijn vandaag wel op het strand te vinden. Onder een parasol weliswaar. "In de schaduw goed vol te houden", zegt Marie-Louise. Ze staat deze zomer drie weken op de camping, haar zus is een paar dagen op bezoek. "Er staat hier een fijne bries, en zolang de wind van zee komt, is het heerlijk."

Marie-Louise (links) en Anne-Marie genieten op het strand. Marie-Louise (links) en Anne-Marie genieten op het strand.

Kletsen en eten

In het hitteplan wordt geadviseerd om niet te veel te bewegen, zeker niet tussen 12:00 en 16:00 uur. Daar hebben de zussen zich goed aan gehouden. "We hebben tot nu toe vandaag alleen nog maar gekletst en gegeten", lacht Anne-Marie.

Straks gaan ze nog een duik nemen. "Nou ja, of een beetje zwemmen", zegt Anne-Marie. "Want mijn haar mag niet nat worden."

Aan het werk

Niet iedereen kan vandaag met de beentjes omhoog in de schaduw liggen, sommige mensen moesten gewoon aan het werk. Zoals Rick Neuteboom, bedrijfsleider van strandpaviljoen De Strandzot.

Rick Neuteboom (rechts) met zijn collega. Rick Neuteboom (rechts) met zijn collega.

Zwemmen met collega's

Ondanks de hitte houdt ook hij het hoofd koel. "Veel water drinken, niet te veel nadenken en niet te veel zuchten en steunen", zegt hij. "We maken gewoon wat grappen om de positieve vibe erin te houden, zo komen we de dag wel door."

En na het werk nemen hij en zijn collega's een verfrissende duik in de zee. "Ja, iedereen heeft hier wel een zwembroek of bikini op de zaak liggen", lacht hij. "Dat is dan weer een van de voordelen van op het strand werken."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Correspondenten geven tips tegen de hitte: naar terras, winkelcentrum of Bretagne

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore