Ga naar de inhoud
Niet te veel zuivel

Milieuvriendelijk drinken? Laat cappuccino en cola staan

Archieffoto. Beeld © ANP

Er komen tropische dagen aan. Flink drinken dus om uitdroging en oververhitting tegen te gaan. Maar wat je drinkt kan een stevige dreun geven aan het milieu. Zo is een koffie verkeerd 'de biefstuk onder de drankjes', meldt voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

De klimaatvriendelijkste dorstlesser is ons oude vertrouwde kraanwater. Als iedereen in Nederland elke week kraanwater zou drinken in plaats van twee glazen frisdrank, besparen we net zoveel CO2 als wanneer we 5.000 voetbalvelden bos planten.

Koffie

Na water, drinken we thuis met name koffie. De klimaatimpact van koffie of thee schiet vooral omhoog door het verwarmen van het water. 

Drink je zwarte koffie, dan is de invloed op het klimaat relatief laag. De impact van een kop cappuccino of koffie verkeerd is al snel vier keer zo hoog.

Melk

Zuivel is relatief slecht voor het milieu. Dat komt door de productie van het veevoer en de broeikasgassen die vrijkomen. Bovendien gooien Nederlanders een kwart van alle zuivel die ze kopen weg.

"Naast vaker een glas kraanwater drinken, kan je voor het klimaat het beste niet meer zuivel gebruiken dan goed is voor je gezondheid", zegt Kirsten Palland van Milieu Centraal.

CO2-uitstoot
Lees ook:
CO2-uitstoot daalt, maar lang niet hard genoeg

Verpakking

Verpakking levert, niet heel verrassend, een grote bijdrage aan de totale klimaatimpact. Daardoor kunnen vooral sap, frisdrank en wijn het milieu zwaar belasten.

Grondstoffen maken ook een groot verschil. Omdat er minder mout nodig is, scoort een pilsje bijvoorbeeld drie keer zo goed als speciaalbier.

Wees creatief

Verspil niks, kies voor statiegeldverpakkingen en beperk het gebruik van zuivel, adviseert Milieu Centraal. Koop bijvoorbeeld een hervulbare fles, vul het thuis met kraanwater en hervul het onderweg. Dat is 100 keer klimaatvriendelijker dan fleswater uit een anderhalve liter fles, en liefst 200 keer beter dan een flesje van een halve liter.