Ga naar de inhoud
Vooruit plannen

Alleenstaande moeders veel vaker met kinderen op vakantie dan vaders

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

In je eentje de tent opzetten of alleen met twee kinderen twaalf uur lang in de auto zitten. Uit cijfers van reisbureaus voor alleenstaande ouders blijkt dat gescheiden moeders veel vaker met hun kinderen een reis boeken dan vaders. "De vaders beslissen vaak last minute, maar dan zijn de reizen al uitverkocht."

De boekingen die reisorganisatie voor eenoudervakanties Estivant nu nog binnenkrijgen, zijn meestal van vaders die nog met hun kinderen weg willen. "Alleenstaande vaders boeken vaker last minute hun vakantie dan alleenstaande moeders", zegt Marijke Onstein van Estivant. Vorig jaar zomer werden de eenoudervakanties voor 70 procent door moeders geboekt. In 30 procent was het de vader die de reis organiseerde. Dit jaar zien de cijfers er hetzelfde uit.

'De schaamte is er vanaf'

Ook bij Maris Life kunnen gescheiden ouders een vakantie boeken. Ongeveer tachtig procent van de reizen wordt door de moeder gepland. "Als je dan aankomt is het fijn gelijkgestemden te vinden die snappen wat je doormaakt en die ook op zoek zijn naar sociale contacten", vertelt Emma Blanchard, mede-eigenaar van Maris Life.

Op
Lees ook
Op vakantie als alleenstaande ouder: hoe flik je dat?

Blanchard denkt dat vaders minder vaak naar het buitenland gaan met hun kinderen en tijdens hun vrije dagen vooral veel dagjes weggaan. "Het is ook vrij veel gedoe: alle tassen in je eentje inpakken, alleen naar het vliegveld of een lange autorit. Het is cliché om te zeggen, maar moeders zijn meer gewend dit soort zaken te regelen. Toch zien we steeds meer vaders op onze reizen. De schaamte om zo'n georganiseerde eenoudervakantie te boeken is er inmiddels vanaf."

'Het zit al in hun systeem'

"Het verbaast me niks dat vrouwen vaker vakanties boeken", zegt Belle Derks. Ze is hoogleraar Sociale en Organisatiepsychologie aan de Universiteit Utrecht. "Uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau blijkt dat moeders vaker de 'managers' van het gezin zijn, en meer tijd besteden dan vaders aan de organisatie van het gezinsleven. Bij een scheiding zitten die extra organisatietaken, waaronder het regelen van de vakantie regelen, al in het systeem."

De verdeling van de zorgtaken verandert na een scheiding langzaam. "De man is absoluut met een inhaalslag bezig, hij zorgt meer dan vroeger. Maar door de lange geschiedenis van deeltijdwerken bij vrouwen, blijft de moeder vaak nog wel de manager van het gezin, ook als ze fulltime werkt. De moeder wordt bijvoorbeeld nog steeds vaak als eerste gebeld als een kind ziek is."

Vriendjes hebben

Ronald Catersels (53) is vier jaar geleden gescheiden. Sindsdien gaat hij met Maris Life op vakantie. Dit jaar gaat Ronald naar het Griekse eiland Samos. Hij komt regelmatig andere vaders tegen tijdens zijn vakanties. "Tijdens onze vakantie wil ik zeker weten dat mijn twee jongens van 12 en 10 jaar vriendjes hebben. Bij het uitkiezen van de plek zie ik op de site welke leeftijden de kinderen van andere alleenstaande ouders hebben."

Vorig jaar was Ronald met zijn kinderen aan het meer van Ohrid in Macedonië.

'Ik regel nu alles alleen'

"Ik ga dit jaar naar een all inclusive, dan hoef ik niet elke dag te koken. Tijdens deze georganiseerde vakantie is niks verplicht. De jongens kunnen meedoen met het activiteitenprogramma, maar dat hoeft niet. Bij zo'n all inclusive zijn gezinnen vaak erg op zichzelf. Dan is het fijn even aan te sluiten bij de gezamenlijke tafel. Alle ouders zitten in hetzelfde schuitje. Dus een gesprek gaat dan ook makkelijk. Het is fijn om even de ouderschapsregeling of de uitdagingen van alleen op vakantie gaan te bespreken. Maar ik ga net zo lief lekker met mijn jongens uit eten of ik lees een boek. Mijn vakanties zijn niet anders dan toen ik getrouwd was, het verschil is dat ik alles nu alleen regel."

Alleen
Lees ook:
Alleen met je kind op reis? Hier moet je op letten

Vaders boeken vaker last minute

De scheefstand tussen vaders en moeders is er volgens Rineke van Doorn altijd al geweest. Ze runt vijftien jaar de website eenoudervakantiegids.nl, haar eigen reisbureau voor eenoudergezinnen. "De moeders plannen meer vooruit. Ze denken vaker na wat de kinderen willen en of er leeftijdsgenoten zijn. Wat ik merk is dat moeders veel meer bezig zijn met achtervang. Als er iets met hen gebeurt, wie zorgt er tijdens de vakantie dan voor de kinderen?"

De vaders die bij haar boeken zijn soms iets minder bewust bezig met de behoeftes van de kinderen. "Ze boeken vaak last minute de vakantie, waardoor we soms al vol zitten. Ik zie wel dat de vaders die bij ons boeken, meer quality time met de kinderen willen. De alleenstaande vaders die niet bij ons boeken zijn misschien wat makkelijker dan de moeders: die plannen niet te ver vooruit, die kijken op welke camping plek is, stoppen de kinderen achter in de auto en rijden er gewoon heen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore