Botenparade

UEFA vaart mee tijdens Gay Pride, maar waar zijn de voetballers?

22 juli 2019 11:57 Aangepast: 22 juli 2019 12:46
Onder anderen Aron Winter en Michael Mols zaten vorig jaar op de 'KNVB-boot'. Beeld © ANP

De Europese voetbalbond UEFA vaart dit jaar voor het eerst mee tijdens de botenparade van de Pride in Amsterdam. Samen met de KNVB en een aantal andere organisaties vaart UEFA mee op een speciale EK 2020-boot. Op de lijst met namen die meevaren, ontbreken vooralsnog voetballers.

De eerste stappen van de voetballerij in de Gay Pride werden in 2013 gemaakt door de KNVB. Toen voer een boot met oudgedienden als Pierre van Hooijdonk, Ronald de Boer en Louis van Gaal mee onder de naam 'Homo? Boeit geen flikker'. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetballers op de KNVB-boot

Op de boot van de UEFA staan voetbaljournalist Barbara Barend, presentatrice Hélène Hendriks, de wethouder van Amsterdam en vertegenwoordigers van UEFA, KNVB en de Stichting Roze Voetbal Fanclubs. Geen voetballers dus vooralsnog.

Wesley Sneijder kan niet

Volgens de organisatie zijn 'veel actieve voetballers en oud-voetballers uitgenodigd op de boot', maar zijn er nog geen namen bekend. "We zijn nog druk bezig met een aantal namen", zegt een woordvoerster. Zeker is al wel dat ambassadeur Wesley Sneijder niet op de boot zal verschijnen. "Zijn agenda laat het niet toe." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voetbalclubs willen niet dat homo's uit de kast komen: 'Slecht voor de carrière'

In het verleden hebben oud-voetballers zich ingespannen voor homo-acceptatie tijdens de Pride, maar een actieve voetballer hebben we niet eerder gezien in de botenparade. Volgens de John Blankenstein Foundation heeft dat niets met schaamte te maken. "Het is simpelweg het eerste weekend van de competitie", zegt voorzitter Karin Blankenstein. 

'Geen onwil' 

"Het is verre van onwil. Ik denk dat het een fabel is dat homo's het niet zouden durven, dat geldt misschien voor enkelen. Maar voetballers worden betaald om te voetballen en niet om op een boot te staan", benadrukt Blankenstein, die zich met haar stichting inzet voor acceptatie van homo's in het voetbal. Zij spreekt over 'grote stappen' die de UEFA nu zet.  

Navraag bij de organisatie van de EURO 2020-boot leert dat nog geen voetballers zijn vastgelegd. De organisatie heeft nog twee weken de tijd: op zaterdag 3 augustus vaart de boot uit. 

In 2015 voer de 'boot vol nare ervaringen' mee:

Na gevaar te hebben gelopen in eigen land, mochten de vluchtelingen op die boot in Nederland zijn wie ze zijn.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore