Wordt het 40 graden?

40 graden steeds waarschijnlijker: 'Het is echt niet normaal'

22 juli 2019 11:00 Aangepast: 22 juli 2019 11:25
Een vrouw zoekt verkoeling in een fontein in Amsterdam (archiefbeeld). Beeld © ANP

Het wordt echt bloedheet de komende dagen: "Er valt niet aan te ontkomen", zegt Nicolien Kroon van Buienradar. "Er zijn nu meerdere weermodellen die laten zien dat we door de magische grens van 40 graden gaan."

Dat het bloedheet wordt, daar is geen twijfel meer over, vertelt Nicolien Kroon. "Het lijkt wel of ik weervrouw in Spanje ben. We krijgen hier echt een Spaanse hitte. Het is echt niet normaal."

Vandaag is het vergeleken met de rest van de week nog vrij aangenaam. Het wordt 22 graden op de Wadden en 26 graden in het midden van het land. In het zuidoosten blijft het kwik waarschijnlijk net onder de 30 graden.

Morgen, dinsdag, is het bijna overal 30 graden of warmer. Woensdag wordt het tussen de 33 en 36 graden.

Donderdag 40 graden

"Dan zou je denken: qua temperatuur kan daar niks meer bij. Maar dat is dus wel het geval." Donderdag is het alleen op de Waddeneilanden nog relatief uit te houden met 'slechts' 31 graden. "In het midden van het land wordt het 37 graden, in het zuidoosten zijn nu meerdere weermodellen die 39 tot 40 graden aangeven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoek je verkoeling? Neem een warme douche

Nog nooit werd het in Nederland 39 graden, laat staan 40 graden. Op 23 augustus 1944 was het in Warnsveld (bij Zutphen) 38,6 graden. "Het lijkt erop dat dat record gaat sneuvelen."

Het warmste moment zal overigens telkens rond 16.00 uur op de dag zijn, zegt de weervrouw.

Droge hitte

Volgens Kroon wordt het dus bloedheet in Nederland, maar zal het niet extreem benauwd aanvoelen. De luchtvochtigheid is relatief laag omdat de wind uit het oosten komt, van land dus. "Het wordt een droge hitte." Vrijdag komt de wind van zee, dan wordt het iets koeler maar dan is de lucht ook vochtiger. "Dat vinden mensen meestal wat onaangenamer."

Vrijdag wordt het naar alle waarschijnlijkheid nog steeds warmer dan 25 graden. Dat betekent dat we in een hittegolf zitten: daarvoor moet het vijf dagen op rij 25 graden zijn, en drie van die dagen 30 graden of meer.

Tropennachten

Ook de nachten worden veel warmer dan normaal. Plaknachten. "We krijgen een paar tropennachten, zoals dat heet. Dat betekent dat de temperatuur niet onder de 20 graden komt."

Vooral de nacht van donderdag op vrijdag wordt heftig. "Het blijft dan de hele nacht warm. Het koelt gewoon niet meer af." Waarschijnlijk wordt het die nacht niet koeler dan 25 graden, wat óók een record zal betekenen.

Regio Parijs: 46 graden

Nederland kleurt dus donderdag donkerrood op de temperaturenkaart, maar ook in de landen om ons heen is het afzien. In Scandinavië wordt het ook bloedheet.

"In Frankrijk wordt het nog ietsje warmer. Daar zweet je ook de tent uit. Ik zie nu op de weermodellen temperaturen van 44 graden. Dat is echt heel reëel. In de regio Parijs en Orléans verwachten weermodellen zelfs 46 graden. Véél te heet om ook maar iets te doen."

Zo warm is het nu in Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore