Hittegolf

Extreme warmte: Nationaal Hitteplan van kracht, KNMI kondigt code oranje af

23 juli 2019 09:02 Aangepast: 23 juli 2019 14:49
Op het water is het iets koeler. Beeld © ANP

Het gezondheidsinstituut RIVM heeft het 'hitteplan' afgekondigd voor heel Nederland. Het hitteplan is een waarschuwing voor de risico's van hitte en een oproep om extra op elkaar te letten. Het plan treedt in werking als het vier dagen achter elkaar boven 27 graden wordt.

Vooral voor groepen kwetsbare mensen, zoals ouderen, baby’s, chronisch zieken, mensen met overgewicht, mensen in verzorgingshuizen en mensen in een sociaal isolement brengt hitte gezondheidsrisico's met zich mee.

Extra aandacht

Deze mensen moeten alert zijn op uitdroging en oververhitting. Ouderen hebben een afgenomen 'dorstprikkel', waardoor ze nog wel eens vergeten om goed te drinken. Vooral bij dit soort extreme warmte is het goed om ouderen daar aan te helpen herinneren, laat het Ouderenfonds weten.

Ook baby's en hele jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken, aldus het RIVM.

Waarom het nooit heel veel warmer wordt dan 40 graden

Weervrouw Nicolien van Buienradar vertelt je waarom rond de 40 graden de rek er wel uit is.

Goede gezondheid

Door de uitzonderlijke temperaturen kunnen ook mensen in goede gezondheid last krijgen van oververhitting of een zonnesteek. Het RIVM roept mensen op om goed te letten op symptomen die daarop kunnen wijzen: vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn.

Ook kunnen door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid ontstaan. In zo'n geval dient er contact te worden opgenomen met een arts.

Zonkracht

Ook moeten mensen niet te lang onbeschermd in de zon zitten de komende dagen, waarschuwt het RIVM. Door de kracht van de ultraviolette straling van de zon kan de huid al binnen 15 minuten verbranden.

KNMI geeft code oranje af

Samen met het Nationaal Hitteplan heeft het KNMI voor het hele land, behalve de Waddeneilanden, code oranje afgegeven.

Code oranje wordt afgegeven als het tenminste drie dagen achter elkaar 30 graden of meer is, waarbij de minimumtemperatuur 18 graden is. 

Code rood werd voor hitte nog nooit afgegeven in ons land. En de kans dat daar deze week verandering in komt, is volgens het KNMI erg klein. "Daarvoor moet het drie aaneengesloten etmalen minimaal 20 graden zijn met een maximumtemperatuur hoger dan 32 graden. Mocht dat gebeuren, kijkt het KNMI samen met ProRail, Rijkswaterstaat en andere partners of code rood nodig is."

Vorig jaar was de eerste keer dat code oranje werd afgegeven. "Oranje is voor hitte echt al een zware waarschuwing", laat het KNMI weten

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wat houdt het 'levensreddende' Nationaal Hitteplan precies in?

Met het hitteplan treedt er een aantal maatregelen in werking:

  • Er is een systeem waarmee de meest betrokken organisaties, zoals GGD en gemeentes, gewaarschuwd worden dat er waarschijnlijk een periode aankomt van vier of meer dagen boven de 27 graden.
  • Er gaat een algemene waarschuwing uit naar de bevolking als de kans op een dergelijke periode meer dan 90 procent bedraagt.
  • Er is informatiemateriaal beschikbaar met praktische aanwijzingen om een periode van aanhoudende hitte zo goed mogelijk te doorstaan.
  • Er wordt een beroep gedaan om te letten op mensen in de eigen omgeving die veel last ondervinden van de warmte.

Dit houdt het hitteplan in:

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Het hitteplan werkt, en redde zelfs duizenden levens'

Tips

Het gaat er volgens het RIVM vooral om dat de zorginstanties zich goed voorbereiden. Uiteraard kunnen mensen zichzelf wapenen tegen de hitte. Het RIVM geeft deze tips: 

  • Zorg ervoor dat je genoeg drinkt, ook als je geen dorst hebt. Je drinkt te weinig als je minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Alcohol drinken is niet aan te raden. Neem altijd een flesje water mee.
  • Houd jezelf koel en blijf zo veel mogelijk in de schaduw. Niet te veel bewegen, zeker niet tussen 12:00 en 16:00 uur. Doe boodschappen in de vroege ochtend of juist heel laat.
  • Houd je woning koel door op tijd de rolluiken dicht te doen en ventilators of airco aan te zetten. Zet ramen niet wagenwijd open, maar voor de ventilatie wel op een kier. Als het 's avonds koeler wordt, is het juist wel goed om de ramen open te zetten.
  • Let bij warm weer extra op mensen in je omgeving die misschien hulp kunnen gebruiken.

Ook de nachten blijven warm met rond de 20 graden. Het kan benauwd aanvoelen omdat er weinig wind is en de luchtvochtigheid hoog is, aldus het RIVM.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zonnesteek, beroerte en uiteindelijk dodelijk: dit doet extreme hitte met je lichaam

De luchtkwaliteit wordt ook slecht, waarschuwt het RIVM:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore