Ga naar de inhoud
Velen ernstig beperkt

Politie start onderzoek naar misbruik gehandicapten in Limburgs tehuis

Beeld ter illustratie. Beeld © Getty

De politie is een onderzoek gestart naar mogelijk misbruik bij zorgstichting Dichterbij. Meerdere gehandicapte kinderen en jongvolwassenen zijn mogelijk maandenlang mishandeld, verwaarloosd en onzedelijk betast.

Het gaat om bewoners en logeercliënten in de leeftijd van 14 tot 25 jaar bij een inmiddels gesloten locatie in het Limburgse Gennep. De zeer kwetsbare gehandicapten zijn veelal ernstig beperkt en niet in staat om te praten.

Dat schrijft De Telegraaf naar aanleiding van interviews met ouders. De stichting, die zorg verleent in Limburg, Brabant en Gelderland, bevestigt het onderzoek.

Tijdelijk personeel

De structurele mishandeling zou vorig jaar zijn gedaan door tijdelijk personeel ingehuurd wegens personeelstekort. In een interview met de krant benadrukt een van de ouders dat de vaste begeleiders niets te verwijten valt. "Zij zitten ook enorm hiermee in hun maag", zegt Annemarie Lathouwers uit Lieshouten.

Manager Jos Peters van Dichterbij bevestigt aan RTL Nieuws dat er inderdaad een onderzoek loopt. "We nemen de situatie hoog op", zegt Peters. "Het is heel vervelend dat we in deze situatie zitten en we hebben eigenlijk naar aanleiding van de eerste berichten meteen maatregelen genomen door de locatie te sluiten."

Peters geeft aan dat Dichterbij zelf ook aangifte heeft gedaan. Het personeel dat verdacht is, zou volgens Peter via een uitzendbureau zijn ingehuurd." 

 

OM
Lees ook:
OM onderzoekt misbruik tienermeisjes in Gelders dorp Neede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore