Moordaanslag

Liquidatie Amsterdam: één van de kogels ging dwars door woning

21 juli 2019 12:15 Aangepast: 21 juli 2019 16:24
Beeld © Inter Visual Studio

De schietpartij vannacht in Amsterdam Zuidoost was inderdaad een liquidatie: de politie bevestigt dat de bekende Amsterdamse crimineel Inchomar Balentien bij de aanslag is omgekomen. Omwonenden kregen veel van de aanslag mee: één van de kogels vloog zelfs door een huis.

De politie spreekt van 'een bepaalde roekeloosheid' van de dader of daders,

Zwarte Renault Megane

De aanslag was bij een parkeerplaats in de buurt van metrostation Kraaiennest. De politie meldt dat daar iets voor middernacht een zwarte Renault Mégane arriveerde en dat daarna meerdere keren werd geschoten.

Het slachtoffer, Inchomar Balentien, die ook zou behoren tot de 'mocro maffia', overleed uiteindelijk aan zijn verwondingen. De politie heeft 'een sterk vermoeden' dat het om een gerichte actie ging.

De straat waar het lichaam van het slachtoffer werd aangetroffen, ligt bezaaid met kogelhulzen. De straat waar het lichaam van het slachtoffer werd aangetroffen, ligt bezaaid met kogelhulzen.

Op het moment van de schietpartij stonden meerdere personen op de parkeerplaats. Die sloegen tijdens de aanslag op de vlucht.

Dwars door woning

De politie vond na de aanslag meerdere kogelinslagen, ook bij de achterliggende huizen aan de Kleiburg. Een van de kogels ging volgens AT5 dwars door een woning. De bewoner zat op dat moment in de woonkamer. "Het gebeurde op zo'n twee meter afstand van mij. Ongelooflijk", zegt deze bewoner tegen de Amsterdamse zender

De politie heeft een tijdelijke politiepost op locatie ingericht voor omwonenden met zorgen.

Uitgebrand voertuig

Het voertuig reed na de aanslag weg in de richting van de Karspeldreef. Een paar kilometer verderop werd bij de Gaasperplas een uitgebrand voertuig aangetroffen.

Een paar kilometer verderop, bij de Gaasperplas, werd een uitgebrand voertuig gevonden. Of die te maken had met het schietincident, wordt nog onderzocht. Een paar kilometer verderop, bij de Gaasperplas, werd een uitgebrand voertuig gevonden. Of die te maken had met het schietincident, wordt nog onderzocht.

Inchomar Balentien

De 33-jarige Inchomar Balentien komt uit Amsterdam en is een bekende van de politie. Eerder dit jaar werd Balentien volgens Het Parool vrijgesproken van betrokkenheid bij de moord op de Surinaamse crimineel Johannes Kastiel in 2008 in een lift in de flat Gooioord in Zuidoost. Justitie kon niet bewijzen dat hij het was die Kastiel had willen beroven van 35.000 euro. Het OM had tien jaar cel tegen hem geëist.

In 2013 overleefde Balentien een moordaanslag waarbij salvo's uit een automatisch wapen op hem werden afgevuurd, aldus Het Parool.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amsterdamse crimineel doodgeschoten bij metrostation

Een familielid laat aan RTL Nieuws weten dat Balentien al langer dacht dat er wat zou gaan gebeuren. "Maar hij was echt een gesloten persoon. Hij hield alles voor zichzelf. Soms zei hij wel iets in de zin van 'met Gods wil en dat', maar toevallig zei hij drie maanden geleden dat hij wat aan voelde komen en dat hij extra alert moest zijn."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore