Ga naar de inhoud
Gevaarlijke windstoten

Code geel in heel Nederland: hevige hoosbuien, onweer en zelfs hagel

Archieffoto van toeristen in regenachtig Amsterdam. Beeld © ANP

Voordat de hitte na dit weekend onze kant op komt, gaat het vandaag nog heftig regenen, waaien, onweren en zelfs hagelen. Code geel is afgegeven voor heel Nederland.

In het oosten van het land schijnt nu nog de zon en is het stilte voor de storm, in het westen is het al aan het plenzen en is code geel al van kracht. Vanmiddag vanaf ongeveer één uur ontstaan in het oosten en zuidoosten ook buien. Daar zit onweer bij en kans op hagel.

Oppassen voor windstoten

"Vakantieverkeer dat naar het zuiden gaat, moet echt oppassen", zegt Maurice Middendorp van Buienradar. "Vooral met die windstoten." Een schrale troost: doordat de buien sneller overtrekken dan vorige week, zal de kans op wateroverlast kleiner zijn, schat Middendorp in.

Onweer
Lees ook:
Onweer op komst? Dan moet je dit absoluut (niet) doen

Na negen uur geen zware buien meer

In het westen van Nederland keert als eerste de rust terug, al in de middag. Zeker vanavond gaat het steeds meer opklaren vanuit het westen. Volgens Buienradar krijgt het oosten nog wel zware buien te verduren in het begin van de avond. Middendorp denkt dat tegen een uurtje of negen die buien ook dat deel van Nederland hebben verlaten.

Dat betekent nog steeds niet dat het dan helemaal droog blijft, daarvoor moet het eerst zondag worden. Die dag is de start van de warme, zeg maar gerust hete periode.

Check hier de Buienradar voor vandaag:

Plaknachten in het vooruitzicht

Morgen is het met 21 tot 26 graden lekker zomerweer, het is droog en zonnig. Maandag schijnt de zon nog niet zo, maar de temperaturen gaan dan al omhoog. Vanaf dinsdag komt de zon erbij.

"En dan weet je het wel, dan wordt het bloedheet en komen de temperaturen boven de 30 graden uit en zijn de nachten warm. Die hitte houdt stand tot en met donderdag, lijkt het nu. Misschien vrijdag ook nog wel. In dat geval stevenen we af op een hittegolf"

38 graden

In Limburg gaan de temperaturen het hoogst oplopen, verwacht Maurice Middendorp. Het zou wel 38 graden kunnen worden. Goed om te weten: de hoogste temperatuur in Nederland ooit gemeten is 38,6 graden. Dat was op 23 augustus 1944 in Warnsveld. 

Oppassen
Lees ook:
Oppassen als je op pad gaat: onweer met hagel en windstoten op komst