Bewust vliegen

Oproep topman KLM: 'Vliegen is als drinken, doe het met mate'

20 juli 2019 06:56 Aangepast: 20 juli 2019 08:28
Beeld © ANP

Een bijzondere oproep van KLM-topman Pieter Elbers: 'Geniet, maar vlieg met mate.' "Wij vinden dat je bewust moet vliegen. Analoog aan 'drink met mate.'"

De luchtvaartmaatschappij wil mensen laten nadenken voordat ze het vliegtuig pakken. Dat is ook de strekking van de campagne 'Fly responsibly', die eind juni werd gelanceerd.

Oftewel: zoals overmatig drinken slecht voor ons is, is ook overmatig vliegen slecht voor ons.

Duurzaam en bewust

De KLM-topman zegt dit in een interview met Trouw.

"Wij willen het gesprek aangaan", zegt Elbers. "Is het wel nodig om face-to-face af te spreken? Is de trein een alternatief? En als ik dan toch vlieg: hoe doe ik dat zo duurzaam en bewust mogelijk?"  

Pieter Elbers, topman van KLM. Pieter Elbers, topman van KLM.

Schiphol mag groeien

Onlangs werd bekend dat Schiphol na 2020 weer mag groeien. "Ik ben geen voorstander van ongebreidelde groei. Maar gematigde groei is nodig om te verduurzamen", zegt de topman.

De KLM heeft volgens hem de afgelopen jaren miljarden euro’s heeft gestoken in nieuwe, schonere vliegtuigen en miljoenen in onderzoek naar efficiëntere routes.

"En ook aan het CO2-compensatieprogramma en de biokerosinefabriek hangt een prijskaartje. Verduurzamen kost geld, veel geld. Daarom hebben we verantwoorde en gebalanceerde groei nodig. Alleen dan kunnen we blijven concurreren, relevant blijven en de hele sector helpen bij het verduurzamen. Daarom moeten we wereldwijd mee blijven doen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister: Schiphol mag groeien mits hinder beperkt wordt

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore